Deel van globale wandelkaart rond 1950.
Deel van globale wandelkaart rond 1950. Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

De Swaenenburgh

'De Swaenenburgh' is de naam van het 's-Gravelandse landgoed dat het dichtst bij Bussum ligt, maar het minst bekend is. De ingang bevindt zich aan de Franse Kampweg, vlak tegenover de Hilversumse Meentweg, en het kavel staat haaks op 'Schaep en Burgh'. Het is een betrekkelijk klein landgoed dat in de loop van eeuwen verschillende eigenaren heeft gehad, samen met het naastgelegen 's-Gravenhoek, wat nu weiland is. 'De Swaenenburgh' kreeg pas in 1797 die naam.

Eigenaresse Jkvr. Van Loon liet vlak na 1877 het huidige kapitale landhuis met koetshuis, ontworpen door P.J.H. Cuypers, bouwen. Het is vanaf de openbare weg niet te zien. Het landgoed bevat verder nog bos, lanen, houtwallen, drie kleinere woningen, prieeltjes, een tuin en een groot gazon met waterpartijen.

Doordat er ook aan de achterzijde vanaf de wandelpaden van 'Schaep en Burgh' geen huis te zien is, maar wel hoge hekken met camera's, doet het landgoed wat verdacht aan.

Er was inderdaad wat aan de hand op het landgoed. Op 25 april 1989, zeven uur in de ochtend, vielen commando's en politie met geweld het huis binnen. Zij arresteerden daar in opdracht van de Zwitserse justitie de libertariƫr, meester-witwasser, fraudeur, zakenman en aandelenzwendelaar Robert Jan Doorn (op 1 maart 1946 in Arnhem geboren). Het lukte echter niet om Doorn veroordeeld te krijgen, en een paar maanden later zet hij zijn malafide praktijken voort. Nadat hij zijn landgoed rond 2000 verloor, verhuisde hij naar CuraƧao, waar hij zwendelt in vastgoed. De treurigheid is nog niet afgelopen: een andere crimineel, bekend onder de naam De Hakkelaar, heeft na 2000 ook op dit terrein gewoond en in die periode werd op deze locatie de film 'De Dominee' (over drugsbaron Klaas Bruinsma) opgenomen.

Klaas Oosterom

Bron:

o.m. De man die onzichtbaar wilde blijven. A. Groot en J. Libbenga. Nw A'dam 2007.

Robert Jan Doorn als jonge dertiger.
Het landhuis De Swaenenburgh.
Afbeelding