Geld pinnen is anderhalve week onmogelijk.
Geld pinnen is anderhalve week onmogelijk. Foto: Sjoerd Stoop

Werk aan geldautomaat: met de fiets of taxi om geld op te nemen

MUIDEN - Muiden zit even zonder geldautomaat. De enige automaat is in onderhoud. Het leidt tot ongemak en frustratie, vooral voor ouderen is het lastig.

door Joost Lammers

Een oudere man parkeert zijn fiets en ziet dan bij de geldautomaat van de Rabobank aan de Amsterdamsestraat dat die buiten gebruik is. "Het is gewoon waardeloos", zegt hij. "Voor heel Muiden is het belangrijk, niet alleen voor mij. Het is toch te gek voor woorden. Ik vind het een schande." Terwijl we aan het praten zijn, komt de ene na de andere Muider tot de conclusie dat er geen geld meer uit de muur komt. "Hij doet het niet. Lees maar eens goed", waarschuwt de man. "Ik heb altijd geld op zak. Ik heb wel een pinpas, maar ik heb het liefst contant geld op zak."

Enkele uren daarvoor heeft een vrouw met een rollator nog net geluk, want zij is een van de laatsten die nog geld uit de automaat krijgt. "Voor oudere mensen is het belangrijk om geld te kunnen pinnen", zegt ze. Dat de geldautomaat het niet meer doet, betekent voor haar meteen een probleem. Zij betaalt haar boodschappen in Muiden het liefst contant. "Dan moet ik om geld te pinnen naar de Maxis of Weesp, maar dan moet ik met de taxi. Dat kan niet met mijn rollator en ik heb geen fiets." Ze kan haar zoon ook vragen, maar feit is dat ze afhankelijk wordt van anderen.

Muiden heeft sowieso al geen luxe als het gaat om plekken waar je geld kunt opnemen, maar voldoet wel aan de normen. Volgens gemaakte afspraken moet de volgende geldautomaat altijd binnen een straal van 5 kilometer te vinden zijn. Dat is nog best ver als je met de fiets of rollator moet, maar volgens de ANBO wel het best haalbare. "Het mooiste zou zijn als je op elke hoek van de straat kunt pinnen. Er moet gekeken worden naar innovatieve oplossingen", zegt woordvoerder Manon Huisman. Dan denkt ze aan mobiele kantoren, spreekuren of bij mensen thuis op bezoek gaan. In Muiden zou de eerste optie volgens Huisman een goed idee zijn. "Uitgangspunt moet zijn dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te pinnen."

Verarming
De enige geldautomaat in Muiden is volgens een opgehangen briefje na 24 januari weer in gebruik, maar er wordt gevreesd dat de automaat helemaal verdwijnt. Volgens de Rabobank is de situatie tijdelijk. "Het feit dat we gekozen hebben voor het verbouwen van de geldautomaat geeft aan dat we graag in Muiden blijven met een geldautomaat. De verbouwing vraagt tijd, maar draagt bij aan de veiligheid van de mensen die gebruikmaken van onze automaat, alsook aan de veiligheid van de omwonenden", aldus Isabelle van Loon. De bank benadrukt dat het vervelend is dat de automaat vanwege onderhoud niet gebruikt kan worden, maar dat dat zij als enige bank tenminste nog wel een geldautomaat in Muiden aanbiedt. "Wij kiezen hier juist voor, zodat het voorzieningenniveau in dergelijke kernen nog enigszins op peil blijft." Klanten die niet zelfstandig naar een andere vestiging of geldautomaat van de bank kunnen komen, kunnen volgens de Rabobank eventueel gebruik maken van een service waarbij geld wordt besteld en thuis afgeleverd.