Een van de theatervoorstellingen: Theatergroep PlanB treedt op.
Een van de theatervoorstellingen: Theatergroep PlanB treedt op. Foto: Jessica de Jong

Geslaagde eerste editie festival Gluren bij de Buren

GOOISE MEREN - Het was een waar cultureel en vooral muzikaal spektakel. De eerste editie van Gluren bij de Buren trok afgelopen zondag een keur aan bezoekers. Een gemĂȘleerd publiek, net zo divers als de optredens, bezocht het woonkamerfestival.

Op het laatste moment waren er nog een aantal afzeggingen, maar met zo'n 180 optredens verdeeld over zo'n 60 woonkamers bleef er binnen de gemeentegrenzen nog genoeg te horen en te zien over. Alle artiesten traden twee of drie keer op en de shows waren gratis toegankelijk. Tijdens de afterparty in het Raedthuys werd al toegezegd dat er volgend jaar een vervolg komt op dit geslaagde festival.

In Muiderberg waren op vier plekken optredens. De organisatie was ook daar tevreden over de aanloop. Bij Hers, een vierkoppige band klonk het in ieder geval lekker swingend. Een akoestische gitaar en eigen nummers. "Ongelooflijk goed", was het oordeel.

In Naarden stond onder andere Quintessa 'op de planken'. Dit vijfkoppige closeharmonygroepje, vijf vrouwen die al twee decennia samen zingen, combineerde een prachtige samenzang met een aantal cabareteske intermezzo's. Hun eerste optreden liep wat uit. Reden om in de pauze even de koppen bij elkaar te steken en wat nummers te schrappen. Over de bezoekersaantallen had deze huiskamer in ieder geval niet te klagen. Het was volle bak met zo'n dertig man publiek. "Het was leuk, vrolijk en een programma vol afwisseling", klonk het na afloop van het optreden. Op nog geen vijf minuten fietsen in Bussum werd het publiek getrakteerd op een optreden van Joep Lans en Judith Kamerman. De sfeer zat er bij binnenkomst al in. Lans, de pianist, speelde wat herkenbare deuntjes en het publiek zong direct mee. En dat was ook de bedoeling, legde Kamerman aan het begin uit. Het Nederlandstalige repertoire, voornamelijk uit de jaren vijftig, was voor veel aanwezigen een feest der herkenning. De pianist en zangeres hebben elkaar tijdens Bussum Cultureel 2015 leren kennen en vormen sinds dat moment een gelegenheidsduo. Het improviseren en samenspelen ging ze dan ook makkelijk af. Aan de Comeniuslaan werd de theatervoorstelling 'Sterre en zeerover Woeste Willem' gebracht door Theatergroep Plan B. Het was de enige voorstelling voor kinderen en zeer zeker een schot in de roos te noemen. De vijf acteurs speelden alsof ze in Carré stonden, zongen uit volle borst, betrokken de kleinste kinderen bij het verhaal en deelden ook nog snoep uit.

De huiskamer van de buren als toneel.