Bij de inbraak vorige week was er geen zichtbare braakschade.
Bij de inbraak vorige week was er geen zichtbare braakschade.

Supermarkt De Muidernier: één maand, drie keer een inbraak

door Yvette de Vries

MUIDEN - Hij wil graag positief blijven, maar eigenlijk weet hij het ook niet meer. Vorige week was De Muidernier voor de derde keer in nog geen maand tijd doelwit van inbrekers. Eigenaar Johan van de Kraats is zijn vertrouwen wel een beetje kwijt.

Hij is blijkbaar erg populair onder het dievengilde in zijn stad. En dat terwijl hij na de tweede inbraak toch forse beveiligingsmaatregelen heeft genomen en dacht 'veilig' te zijn. Maar de inbrekers wisten dit keer via het dakraampje zijn supermarkt binnen te dringen.

Volgens Van de Kraats waren ze dit keer zo netjes te werk gegaan dat zowel hij als zijn personeel niet eens in de gaten had dat er weer was ingebroken. "Ik werd rond half vier gebeld door de alarmcentrale, ben gaan kijken, maar zag niets raars." Met een gerust hart keerde hij weer huiswaarts. De volgende dag echter, de winkel was al een half uur open, kwam het onheilstelefoontje van een van zijn medewerkers: er was weer ingebroken. Behalve dat er dus geen zichtbare schade was en de buit ook karigwas, er werden slechts sigaretten gestolen, staat Van de Kraats niet meer zo lekker in zijn winkel. "Ik kijk toch met een andere blik naar mensen die binnenkomen." Hij heeft ook wel vermoedens van de richting waarin hij de daders moet zoeken, maar laat daar niets over los. "De politie is met onderzoek bezig", licht hij toe. En hoewel hij het liefst zelf tot actie zou overgaan, is hij niet van plan eigen rechter te spelen. "Maar ik ben wel heel erg boos", reageert hij. "Je zou bijna een buurtwacht instellen."

Opladen
Na deze derde tegenslag in zo'n korte tijd moet hij zich echt weer opladen. "Na de eerste keer kon ik me er snel overheenzetten. Ik heb in die twaalf jaar dat ik de winkel heb niets gehad en je weet dat het toch een keer kan gebeuren." Na de tweede poging dacht hij alles zo goed beveiligd te hebben en ging hij met een gerust hart 's avonds naar huis. Of dat de komende tijd ook zo is, is nog maar de vraag.

Buit
De eerste keer, op 16 januari, hadden de dieven geld, horloges en sigaretten buitgemaakt en was er niet heel veel schade. Die laatste twee werden een dag later op het dakterras van de buren aangetroffen. De tweede keer werden ook geld en sigaretten ontvreemd en was de braakschade wat forser. De maatregelen die Van de Kraats had genomen maakten het de dieven wat lastiger om binnen te komen. Maar niet lastig genoeg, bleek. De dieven wisten de derde keer, en voor Van de Kraats hopelijk de laatste keer, via een zolderraam binnen te komen. De buit? Alleen sigaretten. Voor de ondernemer reden om serieus te overwegen te stoppen met de verkoop van deze rookwaar.

Steun uit de omgeving
Hij valt een beetje stil als hij vertelt over de steun die hij krijgt uit zijn omgeving. Na de tweede inbraak kreeg hij van de buurtbewoners een plant en een kaarslicht. "De mensen leven mee, dat doet me echt wat. Het zorgt er ook voor dat ik denk: kom op: schouders eronder en door."