Er wordt nog tot en met deze zomer gewerkt.
Er wordt nog tot en met deze zomer gewerkt. Foto: Rijkswaterstaat

Muiderbergers vrezen: dorp weer weekenden op slot

MUIDERBERG - Vanwege het werk aan de snelweg gaat Muiderberg de komende maanden weer een heel aantal weekenden op slot. De maatregelen moeten worden genomen omdat het hele knooppunt op de schop gaat. Bewoners kunnen dan alleen met een pasje naar het dorp komen.

Er wordt vanaf komend weekend voor het eerst weer gewerkt aan het knooppunt. Het knooppunt wordt dan grotendeels afgesloten. Datzelfde gebeurt nog meerdere weekenden daarna.

Er wordt de komende maanden gewerkt om het knooppunt anders aan te leggen. Dat moet ervoor gaan zorgen dat het verkeer straks beter gaat doorstromen en de dagelijkse files verminderd worden. Er wordt tot oktober gewerkt. En dat gaat dus overlast opleveren, zo stelt ook Rijkswaterstaat. "Dat geldt voor de afsluitingen tijdens het weekend, maar ook tussendoor", zegt verkeersmanager Niels van den Brink van Rijkswaterstaat.

De bewoners van Muiderberg vrezen de werkzaamheden en de overlast ervan. Dat komt vooral doordat eerdere werkzaamheden ook al veel ongemak brachten. "De plek waar auto's werden tegengehouden was heel dicht bij Muiderberg. Daardoor raakten alle toegangswegen verstopt", vertelt Jur Jonges van de dorpsraad. En meer bewoners van het dorp hadden datzelfde probleem, ook al hadden ze een bewonerspas om toch over alle lokale wegen te mogen. "Een van de weekenden was het zo druk dat ik er twee uur over heb gedaan om van de markt van Naarden terug naar huis te komen. Het stond helemaal vast, je kwam er gewoon niet langs", vertelt Joke Wiss.

"Ik denk dat we weer zeker negen weken moeten gaan bunkeren om ervoor te zorgen dat we voldoende boodschappen in huis hebben, want het dorp kom je straks echt niet meer uit. We hebben een goede supermarkt, hoor, maar hij is klein. We hebben een leuke groenteman en een leuke slager, maar het is gewoon niet leuk. Je krijgt hoe langer hoe meer het idee dat er geen rekening met je gehouden wordt. Het is gewoon een plan dat van hoger hand uitgerold wordt", betoogt Joke.

En dus wordt het doorbijten de komende maanden voor de Muiderbergers, want er staat nog een hele hoop werk gepland. Elk weekend dat er gewerkt wordt, zal het werk naast overlast voor bewoners ook ongemakken voor het verkeer op de weg opleveren. Het verkeer wordt steeds over andere routes gestuurd tussen Diemen en Muiderberg. Dat wordt ter plekke aangegeven en ook verkeersregelaars zullen een handje helpen. Alle geplande werkzaamheden worden vermeld op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl. Daar staat ook welke wegen er worden afgesloten, welke omleidingen er gepland staan en wat er allemaal gebeurt de komende maanden. Na komende zomer zal het ook wennen worden op de weg zelf, omdat her en der de rijrichtingen worden omgekeerd.

'We moeten weer negen weekenden gaan bunkeren'
Knooppunt Muiderberg gaat op de schop.