Druk overleg met de gemeente over de museumfunctie van het fort.
Druk overleg met de gemeente over de museumfunctie van het fort.

Een creatief bolwerk met toeristisch informatiepunt

MUIDEN - Toeristen die in het informatiecentrum kijken waar ze kunnen lunchen en hoe laat de boot naar Pampus gaat. Een oude Muider die rondloopt en lachend geniet van foto's aan de wand die ooit werden gemaakt bij zijn werkgever Schouten Scheepswerf. Deze hier geschetste toekomstvisie moet over niet al te lange tijd werkelijkheid zijn.

door Jessica de Jong

Want wat er nu allemaal achter de gesloten deuren zit moet meer in de openbaarheid komen. Een deur die doordeweeks tijdens kantooruren open is en toegang geeft tot een creatief bolwerk, een ontmoetingsplek voor toeristen die Muiden bezoeken of Muiders die een expositie willen zien of een werkplek nodig hebben.

Trekker van het hele project is Harm Hasenaar. Hij geeft samen met tekstschrijver Bas Holzhaus een tourtje door het fort. Het is mooi verbouwd met het doel te verduurzamen. De verlaagde plafonds zijn eruit, overal zien we de oude bakstenen muren. Op de vloer een licht gekleurde betonnen vloer met vloerverwarming. Strakke stoelen, vrolijke blauwe kleden, ouderwetse deuren. De sfeer is te typeren als historisch, gecombineerd met een industriƫle uitstraling.

'De sfeer is historisch, gecombineerd met een industriƫle uitstraling'

Dat het prettig toeven is blijkt wel uit het feit dat de eerste creatieve bedrijfjes hier hun vaste onderkomen hebben gevonden. Her en der zijn al mensen aan het werk.

De verbouwde vleugel van de Historische Kring en walbasis Pampus ziet er hoogwaardig afgewerkt uit. De verhuizing van de Historische Kring ging niet helemaal soepel, maar men is inmiddels erg blij met de nieuwe ruimte. In de hal staat een vitrinekast waarin ze hun mooiste spulletjes kunnen uitstallen.

Het museum
De grootste uitdaging de komende tijd is de inrichting van het museum. Hasenaar: "De gemeente is eigenaar van het pand en het museumgedeelte. Dat komt eigenlijk in de centrale hal en loopt door naar achteren. Hier komt een toeristisch digitaal informatiepunt met informatie over Muiden. Waar is het Muiderslot? Wat voor winkels zijn er in de buurt? Puur informatief dus. We verkopen er niets, er liggen hooguit wat folders. Wel promoten we hier ons eigen werk en gaan wij over de invulling." Zo kan Holzhaus bijvoorbeeld de teksten schrijven bij de tentoonstelling en kan fotograaf Gerke haar foto's exposeren.

Verder komt in de ronde gang informatie over de Vesting Muiden. "En er zijn plannen voor een wisselende expositie. Hiervoor beschikt de Historische Kring over heel leuk materiaal", aldus Holzhaus.

Moderne inrichting in een historisch jasje.