Nicole Wendt en Ben de Veth.
Nicole Wendt en Ben de Veth.

Eerste Jeugd Cultuur Festival voor alle kinderen

GOOISE MEREN - Het Jeugdcultuurfonds Gooi en Vechtstreek wil cultuur voor alle kinderen promoten. Gebrek aan geld bij ouders moet hiervoor geen belemmering zijn. Het is voor iedereen belangrijk om je creatief te uiten en je wereld te vergroten. Om meer ruchtbaarheid te geven aan cultuur wordt komende woensdag 22 maart voor alle kinderen in Gooise Meren het eerste Jeugd Cultuur Festival gehouden.

Ben de Veth is initiatiefnemer van zowel het Jeugdcultuurfonds in Gooi en Vechtstreek. "Wat we woensdag willen doen, is laten zien wat er allemaal mogelijk is op cultureel gebied. En daarnaast willen we dat meer kinderen gebruik gaan maken van het fonds. Alle kinderen uit de gemeente zijn welkom om zelf mee te doen. Kijk hoe een schilderij wordt gemaakt en maak deze zelf af. Doe mee aan de wedstrijd stoepkrijttekenen of trek een keer balletschoenen aan voor een dansles of probeer eens op een viool te spelen."

De Veth is ook initiatiefnemer van het Jeugdsportfonds hier in de regio. "Iedereen weet dat bewegen gezond is. Maar een gezonde geest is net zo belangrijk. Jezelf ontdekken door creatief te zijn in clubverband biedt de kinderen echt heel veel."
Mede-organisator Nicole Wendt van Versa Kinderwerk vult aan: "Het is heel goed voor de mentale en psychische ontwikkeling van kinderen. Door creatief te zijn kun je beter emoties verwerken. Ook is het fijn dat je even het huis uit kunt, zeker wanneer je thuis in een moeilijke positie zit. Dat is regelmatig het geval voor de kinderen die gebruikmaken van het fonds. Even genieten, plezier maken, werken aan zelfvertrouwen: dat zijn hele belangrijke elementen."

'Er doen 700 kids mee aan het sportfonds, 100 aan het cultuurfonds'

De Veth: "Via het Jeugdsportfonds kunnen al 700 kinderen in de regio sporten. Het Jeugdcultuurfonds biedt verspreid over alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek hulp aan krap 100 kinderen. We willen daarom dat het bekender wordt en meer mensen zich hiervoor aanmelden. Ik denk dat als ze het maar weten dat het zich dan vanzelf voortzet."
En daarom kwam De Veth dus met het idee voor een festival. "Ik heb direct professionele organisaties benaderd die veel ervaring hebben in het opzetten van evenementen. Op die manier kwam ik in contact met Versa Kinderwerk en de Gooische Muziekschool. Ze zitten ook samen in één gebouw hier in Bussum en al snel konden we een mooi programma samenstellen."
Wendt vertelt wat er allemaal te doen is: "De kinderen kunnen alle instrumenten proberen bij de muziekschool. We hebben vier dansscholen die presentaties geven. Er is beeldende kunst, graffiti, zingen in een musical, toneelspelen, noem maar op. Binnen zijn workshops en buiten presentaties."
Het Jeugd Cultuur Festival voor kinderen van 4 tot 18 jaar is woensdag 22 maart tussen 14.00 en 18.00 uur in wijkcentrum Uitwijk aan de Dr. Schaepmanlaan 8-10 in Bussum.