De leden komen tijd tekort om wekelijks te oefenen.
De leden komen tijd tekort om wekelijks te oefenen.

Laatste optreden van slagwerkgroep

MUIDERBERG - De laatste noten van de slagwerkgroep van muziekvereniging G.A. Heinze zijn zaterdag te horen tijdens een speciaal afscheidsconcert in De Rijver. De meeste van de negen leden kunnen de benodigde repetitie-uurtjes niet meer combineren met studie en werk.

door Yvette de Vries

De vereniging, die nog wel een orkest heeft, betreurt het besluit, maar heeft wel begrip voor de afweging die de jongelui maken. Secretaris Renske de Leeuw laat in een reactie weten dat het een behoorlijke aderlating is voor de vereniging nu een aantal leden opstapt. Maar eerlijk gezegd hadden ze het al een tijdje zien aankomen.

Ook de dirigent, die twee jaar geleden nog enthousiast aan de slag was gegaan, had al eerder aangegeven te stoppen wegens tijdgebrek. De meeste leden van de slagwerkgroep zijn begin twintig en combineren hun studie met een baan in de theaterwereld. En om een beetje op niveau te kunnen blijven spelen is wekelijks oefenen toch wel noodzakelijk volgens de secretaris.

Overigens betekent het niet dat alle leden ook hun instrument voorgoed aan de kant leggen. Een aantal overweegt zich aan te sluiten bij een van de slagwerkgroepen in de buurt. Renske: "Dan moet je denken aan Drum- en Showband ViJoS en de Prins Maurits Band, beide uit Bussum, en Nardinc in Naarden."

'Om op niveau te blijven spelen is wekelijks oefenen nodig´

Ook speelt een aantal slagwerkers in het orkest van de muziekvereniging. Net als Renske zelf. Die overigens zelf ook jaren in de slagwerkgroep meedraaide en al eerder stopte. Zo blijft een aantal leden toch behouden voor de vereniging. Wel komt met het verdwijnen van de slagwerkgroep een eind aan een tijdperk waar hard en lang voor gewerkt is en volgens Renske ook flink in is geïnvesteerd. Zowel qua tijd als geld.

Het aantal leden van de in 1900 opgerichte vereniging is al jaren stabiel, maar door het vertrek van een aantal slagwerkers daalt het naar een kleine dertig. Maar zoals de secretaris al concludeerde: op halve kracht werkt het niet, er moet wel tijd zijn om te repeteren.

Scholenproject
Ze spreekt wel de hoop uit dat er in de toekomst wellicht weer een slagwerkgroep van de grond komt. Ze ziet het scholenproject waar ze vorig jaar mee zijn gestart als een mooie kans, zij het niet op heel korte termijn. In samenwerking met de Gooische Muziekschool en Stichting Jumbo wordt er muziekles gegeven aan de leerlingen van de twee basisscholen in Muiderberg. Leerlingen uit groep 5 en 6 kunnen in tien weken verschillende instrumenten uitproberen. Die tien weken worden vervolgens afgesloten met een heus concert begin april in De Rijver.

Gratis optreden
Dit allerlaatste optreden van de slagwerkgroep vindt plaats in De Rijver aan de Nienhuis Ruyskade 26. Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis.