Kickboksen is populair onder de Muiderbergse jeugd.
Kickboksen is populair onder de Muiderbergse jeugd.

Zaalsportclub Muiderberg mikt ook op tieners

MUIDERBERG - Op je fiets naar de sportclub om de hoek. Dat is het ideale plaatje zoals de voorzitter van Zaalsportclub Muiderberg, Vera van Etten, het voor de lokale jeugd voor ogen heeft. En wat haar betreft zijn ze op de goede weg met hun zaalsportclub in De Rijver. Voor de goede orde: ze zijn geen sportschool, maar zien zichzelf wel als alternatief voor diezelfde sportschool.

door Yvette de Vries

Er worden veel verschillende zaalsporten aangeboden, waaronder sinds kort ook kickboksen. "Dat moet de jeugd zeker aanspreken", aldus Vera. Maar ook met volleybal, hardlopen, conditietraining, body in shape, seniorengym en sportfit kun je aan je conditie en gezondheid werken in De Rijver.

Alles wordt zo'n beetje aangeboden en leeftijd doet er niet toe. Iedereen kan meesporten, van twee tot honderd. "Onze docenten zijn ook allemaal bevoegd en gediplomeerd door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie", doet Vera er nog een schepje bovenop.

Met vernieuwende sporten als kickboksen en binnenkort wellicht ook bootkamp mikken ze duidelijk op de middelbareschooljeugd, en dat is niet voor niets, volgens de voorzitter. Want als die leeftijdsgroep nu dergelijke sporten wil beoefenen moeten ze het buiten de dorpsgrenzen zoeken. Je ziet ze volgens de voorzitter sowieso weinig op straat in Muiderberg en Muiden. "Ze gaan naar school met de bus of de fiets naar omliggende dorpen en steden."

En als ze op vrijdagmiddag thuiskomen dan zouden ze weer de hort op moeten als ze een uurtje willen sporten. "Weer op de fiets stappen voor een uurtje sporten is lastig omdat het zo veel extra tijd kost", schat Vera in.
Vera ziet het als een uitdaging om de schoolgaande jeugd binnen de muren van De Rijver aan het sporten te krijgen. "We zijn in januari gewoon van start gegaan met het kickboksen en een aantal kinderen uit de hoogste klassen van de basisschool heeft zich al aangemeld. We hebben echt iets moois in handen met deze sport, die ook leuk is voor bijvoorbeeld 16-jarigen." Met burgemeester Han ter Heegde heeft inmiddels al een gesprek plaatsgevonden over de noodzaak om deze sportfaciliteiten binnen de kern Muiderberg aan te bieden. Afgesproken is dat ze een aantal voorstellen mogen doen. Gedacht wordt aan een Coopertest, een piepjestest of een suiciderun. Zelfs een sportweek passeert de revue om het aanbod nog verder te verbreden en de jeugd te bereiken. Met zo'n 200 leden is de vereniging, die in 1983 is opgericht, een vrij grote club en het aantal leden blijft groeien. "Tegen de landelijke trend in", weet Vera te melden. Behalve dat de club groeit is het volgens de voorzitter ook een club die kan rekenen op een vaste kern sporters. Als voorbeeld noemt ze het clubje volleyballers dat elke week trouw komt. Vera benadrukt het belang van de vaste kern, maar wat extra schooljeugd in de leeftijd van pakweg twaalf tot achttien jaar is dus meer dan welkom.

'We groeien als vereniging, tegen de landelijke trend in'

Demo kickboksen
Zondag zijn er onderlinge wedstrijden voor de jeugd en voor de allerkleinsten is er om tien uur in de ochtend een Nijntje beweegdiploma. Rond het middaguur wordt er een kickboks- en turndemonstratie gegeven. De burgemeester laat die dag ook zijn gezicht nog zien. Hij zal aan het einde van de middag de prijsuitreiking voor zijn rekening nemen.

Een van de gymklasjes.