2010: Bussum in actie tegen GV4-fusie. Die ging niet door. Maar straks wel?
2010: Bussum in actie tegen GV4-fusie. Die ging niet door. Maar straks wel? Foto: André Verheul

De fusietango wordt weer volop gedanst in de regio

GOOISE MEREN - Komt Weesp dan alsnog bij Gooise Meren en is de GV4-fusie met terugwerkende kracht alsnog gerealiseerd? In november wordt de knoop doorgehakt. De provincie Noord-Holland is duidelijk over het gedoe in de regio: er zijn hier nog steeds te veel gemeenten.

door Christian Pfeiffer

Amper zijn Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren gefuseerd of de fusietango wordt weer gedanst. Die ene regionale fusie is veel te weinig, volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Rond 2020 moeten er nog maar drie gemeenten overblijven in de regio en wie een blik op de kaart werpt ziet dat Gooise Meren daar haast wel deel van uit moet maken. Maar hoe? Daar wordt nu druk over gesproken.

Er heerst in de regiogemeenten enorme verdeeldheid over hoe omgegaan moet worden met het Haarlemse decreet van Gedeputeerde Staten. Sommige gemeenten, zoals Wijdemeren, zeggen dat ze absoluut niet meer willen fuseren, terwijl andere gemeenten, zoals Hilversum, kansen zien voor één grote Gooistad. Onze gemeenteraad heeft al aangegeven dat ze een nieuwe fusie in principe niet zien zitten, maar over een samengaan met Weesp kan eventueel nog wel gepraat worden.

Weesp heeft een aparte, en interessante, rol in deze discussie. Nadat de GV4 (Muiden, Naarden, Bussum en Weesp) sneuvelde in de Tweede Kamer in 2012 is er een nieuw soort toekomstdiscussie gevoerd. Er kwam een nieuwe burgemeester, Bas Jan van Bochove, die de gemeenteraad bewoog tot een eigen toekomstonderzoek. Daar zijn de eerste stappen al in gezet en Weesp heeft besloten dat ze het alleen niet meer redt, maar ook dat er maar twee gemeenten zijn waarmee Weesp de toekomst wil delen: Gooise Meren of Amsterdam. Daarmee flirt Weesp openlijk met een vertrek uit de regio Gooi & Vechtstreek en uit alle regionale samenwerkingsverbanden die de regio kent, zoals de GAD, GGD en de brandweer.

Gesprekken
Weesp heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met de colleges van Amsterdam en Gooise Meren. Volgende maand stelt de gemeenteraad aldaar een wensenlijstje samen (de kernwaarden) en wie daar de beste zorg voor kan bieden, is straks de fusie- (of samenwerkings)partner naar keus.

Weesp flirt openlijk met een vertrek uit de regio, naar Amsterdam

De samenwerkende BEL-gemeenten, Blaricum, Eemnes en Laren en de gemeente Huizen, lijken weinig zin te hebben in een gedwongen fusie en kaatsen de bal terug naar de provincie: laat Haarlem nou maar eens de voordelen vertellen, zo zeggen zij. Eemnes gaat overigens nog verder. Die gemeente ligt in de provincie Utrecht en heeft vorige week laten weten geen fusie te willen en ook verder niet in overleg te gaan met gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland.

Hilversum wil dus het liefst één grote Gooigemeente, maar lijkt ook in te zetten op een bovengemeentelijke samenwerking die alle fusies kan voorkomen: een tweesporenbeleid.

Daarmee is de regionale fusiepolitiek zoals vanouds weer helemaal versnipperd. De provincie Noord-Holland wilde eerst volgende maand al een knoop doorhakken, maar lijkt nu al aan te sturen op een beslissing in op zijn vroegst november. Dan moet duidelijk worden welke gemeenten de fusiemolen ingaan. Tot die tijd, roept Gedeputeerde Staten op, kan elke gemeente met een goed idee die komen inleveren.

Als Weesp straks in november voor een toekomst met Gooise Meren kiest, dan lijkt het erop dat de GV4-fusie alsnog plaats gaat vinden. Burgemeester Han ter Heegde staat niet onwelwillend tegenover het idee, zo zei hij onlangs nog in deze krant. "Weesp zou mogelijkerwijs onze kant op kunnen komen. Dat is bespreekbaar voor de meerderheid van de gemeenteraad. Ik zie het niet als een groot probleem als we over een jaar of vijf met Weesp fuseren. Maar geef ons in ieder geval vier jaar rust."