De voormalige Jan Woudsmaschool gaat tegen de vlakte.
De voormalige Jan Woudsmaschool gaat tegen de vlakte. Foto: André Krull

Vooral jongerenwoningen op plek Woudsmaschool

WEESP - Er moeten vooral betaalbare woningen voor jongeren komen op de plek van de Jan Woudsmaschool aan de Waarschapsstraat. Dat voornemen heeft het gemeentebestuur. Er wordt deze week door de raadscommissie gesproken over de kaders voor het plan.

Nadat de school leeg kwam te staan werd er al snel gesproken over woningbouw op het stuk grond. De gemeente heeft er nooit een geheim van gemaakt dat er juist woningen voor jongeren gebouwd moeten gaan worden. Dat soort woningen heeft Weesp niet veel.

Er wordt nu gesproken over het bouwen van zeker twee derde van het plan aan betaalbare koopwoningen met een koopsom van hoogstens 180.000 euro en sociale huurwoningen voor jongeren tot 23 jaar, met een maximale huurprijs van 710 euro per maand. 75 procent van de koopwoningen is bedoeld voor jongeren, bijna de helft van het totale plan. Nog eens 25 procent moeten sociale huurwoningen voor ouderen worden. Hoe het geheel verdeeld wordt hangt vooral af van een 'marktconsultatie' onder jongeren. Verder mogen er op kleine schaal luxere woningen gebouwd gaan worden. Dat komt de diversiteit van de buurt ten goede, zo stelt het college.

Bij het toewijzen van de sociale huurwoningen krijgen Weespers straks voorrang.

Verdere plannen
Het gemeentebestuur heeft voorwaarden gesteld voor de vormgeving van het plan op de grond van de Jan Woudsmaschool. Het plan goed moet passen bij de rest van de buurt, maar daar staat tegenover dat er nog geschoven mag worden met onder meer de ontsluiting, het groen, de parkeerplaatsen en de bebouwing zelf. Kort gezegd: de bebouwing hoeft niet exact op de plek van de oude school te komen. De bouwkavel wordt wat groter dan het oude schoolgebouw alleen.

Er mag straks gebouwd worden tot maximaal drie tot vier bouwlagen, met een enkel accent van vijf bouwlagen. Het gemeentebestuur zegt daarover: "De context van deze locatie is voor Weesper begrippen stedelijk te noemen. De bebouwing aan de Waarschapsstraat is weliswaar tweelaags en grondgebonden, maar de omgeving kent stapeling van vier, vijf lagen maar ook van zeven en zelfs negen bouwlagen. Grenzend aan de grondgebonden woningen zou dan de drielaagse bebouwing een plek kunnen krijgen en meer naar de bestaande stapeling de meerlaagse bebouwing."

De kaders voor de plannen worden deze week dus besproken door de raadscommissie. De commissie moet haar zegje doen over het voornemen van het gemeentebestuur. Daarna zal de raad de plannen nog moeten behandelen.

Pas daarna zal bekend worden wat er echt gaat gebeuren met het stuk grond van de Jan Woudsmaschool.