De kruising en de weg gaan drie maanden dicht.
De kruising en de weg gaan drie maanden dicht. Foto: G.J. Schultz

Wegen langs Weesp afgesloten

WEESP - Bijna drie maanden wordt de kruising bij Driemond deze zomer afgesloten. In Weesp wordt een scala aan maatregelen genomen om sluipverkeer te voorkomen. Dat gaan we allemaal merken.

De 's-Gravelandseweg en de Lage Klompweg worden tijdens de ochtendspits afgesloten voor doorgaand verkeer zolang er aan de kruising in Driemond wordt gewerkt. Om verkeersoverlast tegen te gaan wordt er een scala aan maatregelen genomen. Naast het afsluiten van beide wegen langs de Vecht wordt het ook verboden om op de kruising bij Aetsveld richting centrum Weesp af te slaan. Verkeer kan tijdens de ochtendspits alleen nog via de Rijnkade en de Hogeweyselaan naar de snelweg A1 bij Muiden om daar de weg richting Amsterdam te vervolgen.

Uit Bussum
Verkeer vanuit Bussum en Hilversum wordt ook geweerd vanaf de provinciale weg richting Weesp. Iedereen wordt daar de A1 opgestuurd als omleiding.

Wethouder Astrid Heijstee van Weesp: "We hebben met de provincie afgesproken dat de wegen alleen tijdens de ochtendspits worden afgesloten. Ook komen er de eerste week overal verkeersregelaars die specifieke bewoners wel mogen doorlaten. Na die eerste week analyseren wij alles en dan nemen we eventueel aanvullende maatregelen. Het kan dus zo zijn dat na de eerste week bepaalde afsluitingen weer anders worden omdat het blijkt dat ze toch nog onvoldoende werken. Het is de bedoeling dat Weespers zo min mogelijk last van het werk hebben en dat is ook de opdracht die aan de regelaars is meegegeven."

De provincie vervangt de Geinbrug omdat deze in zeer slechte staat is. Tegelijkertijd wordt de kruising bij Driemond aangepast. Hierdoor neemt de snelheid van het doorgaande verkeer af en het verkeer van de aansluitende wegen kan beter invoegen. Hierdoor verbeteren de veiligheid en de doorstroming op de N236 en aansluitende wegen.

Fietsers
De afgelopen periode zijn de voorbereidende werkzaamheden zoals het verleggen van kabels en leidingen uitgevoerd. Ook de verkeersstromen en de omleidingen zijn doorberekend en afgestemd met Rijkswaterstaat, de omliggende gemeenten, het GVB en de nood- en hulpdiensten. Nu wordt het bouwterrein ingericht en is een tijdelijke pontonbrug voor fietsers, voetgangers en landbouwverkeer over het Gein aangelegd. Iedereen kan dus wel gewoon op de fiets langs de werkzaamheden.

Uit Amsterdam
En niet alleen vanuit Weesp zijn er maatregelen. Ook vanuit de kant van Amsterdam worden wegen richting Driemond afgesloten. Tijdens het werk, van 6 juni tot 31 augustus, wordt de Provincialeweg (N236) tussen Driemond en Amsterdam afgesloten. Ook Gein-Noord, Gein-Zuid en de (Lange) Stammerdijk worden vanwege de bereikbaarheid voor hulpdiensten gesloten voor doorgaand verkeer.