De Nuonweg sloot enkele jaren geleden.
De Nuonweg sloot enkele jaren geleden. Archieffoto: Christian Pfeiffer

Kan de veelbesproken Nuonweg snel weer open?

De Nuonweg achter de Maxis langs was een snelle weg van Muiden naar Amsterdam. Drie jaar geleden werd de weg gesloten. Dat leidde tot veel protest.

MUIDEN De veelbesproken Nuonweg moet snel weer open. Althans, dat wil de gemeente Amsterdam. De gemeente Gooise Meren laat weten mee te werken. Als alles volgens plan verloopt kunnen de eerste auto's volgend jaar of het jaar daarop weer de weg op. Voor het zover komt moet er nog wel het een en ander gebeuren, maar de gemeente heeft goede hoop dat het lukt.

De Nuonweg, of beter gezegd de Overdiemerweg zoals de weg echt heet, was een paar jaar een snelle route om van Muiden naar Amsterdam te komen en andersom. Zonder verkeersdrukte op de weg, gewoon lekker doorrijden. Vele automobilisten maakten maar al te graag gebruik van het weggetje achter de Maxis langs.

Op slot na aanpassingen

Tot werd besloten de weg op slot te doen. Dat had alles te maken met de grote aanpassingen aan de snelweg rond Diemen en IJburg. Daar werd de zogenoemde oostelijke ontsluiting van IJburg gemaakt en werd de Uyllanderbrug aangelegd, de verbinding tussen Diemen en IJburg. Vooral de gemeente Diemen hamerde erop dat de Nuonweg afgesloten zou worden. De gemeente vreesde extra sluipverkeer tussen Muiden en Amsterdam-Zuidoost en stak ook niet onder stoelen of banken dat het de Diemense ondernemers niet slecht uitkwam als de rechtstreekse weg tussen Diemen en winkelcentrum Maxis afgesloten werd.

Daar stond tegenover dat veel Muiders, ondernemers van de Maxis en bewoners van IJburg de weg graag open hadden. Vooral de Maxis vreesde dat het aantal bezoekers sterk zou teruglopen. Er was veel protest en zelfs een stap naar de rechter, maar zonder succes.

Amsterdam wil weg open

Amsterdam vraagt Diemen en Gooise Meren mee te werken

Nu moet de weg, op voorspraak van de gemeente Amsterdam, weer opengesteld worden. Amsterdam heeft besloten te proberen de weg weer te openen en heeft de gemeenten Diemen en Gooise Meren gevraagd een verklaring af te geven dat ze achter het openstellen van de Nuonweg staan. De gemeente Gooise Meren laat na raadsvragen van de lokale VVD weten dat te gaan doen, maar heeft nog wel enkele voorwaarden. Zo stelt de gemeente dat er wel enkele noodzakelijke aanpassingen aan de Pampusweg moeten worden gedaan en dat de aansluiting van de Nuonweg op de Maxisweg en de brug binnen het project vallen.

Diemen moet meewerken

Of de gemeente Diemen zomaar gaat meewerken valt te betwijfelen. De gemeente Diemen was faliekant tegen heropening van de weg. Hoe Diemen er nu in staat is niet bekend. Het gemeentebestuur heeft er tot op heden nog niet over gesproken. Dat gaat wel snel gebeuren. De gemeente verwacht over twee weken meer te weten.

De gemeente Gooise Meren heeft goede hoop dat de weg op termijn weer open zal gaan. Hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend en hangt af van het hele voorbereidingstraject. Het is nu eerst wachten op de verklaringen van Diemen en Gooise Meren. Als die binnen zijn zal de gemeente Amsterdam het project om de weg weer te openen verder opstarten. Gooise Meren verwacht dat het zeker nog een jaar of twee jaar gaat duren voordat de weg weer open gaat.