Leraren van de Jozefschool hielden hun staking op Pampus tijdens Sportdag.
Leraren van de Jozefschool hielden hun staking op Pampus tijdens Sportdag. Foto: Guus Kroon

'De administratieve lasten kun je niet helemaal beïnvloeden'

Leraren in het basisonderwijs zijn het zat. En dus besloten ze dinsdag kort te gaan staken. Minder werkdruk en meer salaris is de inzet.

MUIDEN / MUIDERBERG De scholen zijn dinsdag een uurtje later opengegaan omdat de leerkrachten staakten. Met deze zogenoemde 'prikactie' werd aandacht gevraagd voor de hoge werkdruk, het lage salaris en het oplopende tekort aan docenten. De meeste scholen in Gooise Meren deden mee aan de actie.

De actiedag werd georganiseerd door PO-front, een landelijke samenwerking van organisaties in het basisonderwijs. De actiedag bestond uit een staking van een uur en een manifestatie in Den Haag, waar een petitie werd aangeboden aan het demissionaire kabinet.

Het blijkt dat men op de basisscholen in Gooise Meren tegen dezelfde problemen aanloopt als landelijk. Het is voor de scholen lastig om iets aan de situatie te veranderen, hoewel ze dat wel proberen. Voorbeelden die worden gegeven zijn: het niet meer dagelijks nakijken van de schriften van de kinderen, het meelopen met de oudervierdaagse niet meer verplicht stellen voor de leerkrachten, minder toetsen afnemen en geen dagelijkse verslagen bijhouden.

Wat met name veel tijd kost zijn de kinderen die voorheen naar het speciaal onderwijs zouden gaan maar nu in de reguliere klas zitten, de hoge administratieve druk en de ouders die met uiteenlopende problematiek bij de leerkrachten aankloppen.

Uurtje later

Ook de basisscholen in Muiden en Muiderberg deden dinsdagochtend mee aan de landelijke staking. Volgens Remko van der Heijden, directeur van De Vinkenbaan (Muiderberg) en de PC Hooftschool (Muiden) hadden de ouders begrip voor de staking en kwamen de leerlingen gewoon een uurtje later naar school. Alle druk en de bezuinigingen raken zijn scholen extra hard, meent hij. "Het zijn twee kleine scholen en de taken blijven hetzelfde, wij moeten het alleen met minder mensen doen." Jaren geleden zijn ze zelf daarom al kritisch gaan kijken naar de werkzaamheden. "Je moet keuzes maken, je kunt niet alles doen", stelt Van der Heijden.

'Dagelijks de schriften doornemen? Dat doen we niet'

Vooral allerlei administratieve taken zijn goed onder de loep genomen en ook worden de schriften van de leerlingen niet meer zo vaak doorgenomen als in het verleden. Volgens de directeur kan dat ook prima. "Je moet weten waar de leerling staat en waar je naartoe gaat, daarvoor is het niet nodig om dagelijks alle schriften door te nemen." Daarnaast wordt er een keuze gemaakt in het aantal toetsen dat wordt afgenomen. Wat betreft de last aan administratieve taken is Van der Heijden heel duidelijk. "Die kun je niet helemaal beïnvloeden." Zo laat hij allerlei proefballonnetjes uit Den Haag liever aan zich voorbijgaan.