De bus vertrekt elke twintig minuten.
De bus vertrekt elke twintig minuten. Foto: Sjoerd Stoop

Na veel protest: eindelijk weer een bus door Muiden

Na veel klachten en protest is Muiden weer een stuk bereikbaarder. Er rijdt nu een pendelbus: zeven dagen per week, drie keer per uur.

MUIDEN Een overwinning voor alle bewoners en bezoekers van Muiden: de vestingstad is maandenlang afgesneden geweest van het openbaar vervoer, maar vanaf afgelopen weekend is er, na flink wat protest, weer een eigen busverbinding. Elke twintig minuten kun je als bewoner óf toerist richting het centrum.

Het was zondag een heuglijke dag voor de stadsraad van Muiden. "Het heeft een tijdje geduurd, maar we hebben het nu voor elkaar", vertelt Peter de Boer. "We zijn blij met deze buurtbus. We zaten er echt op te wachten dat ons dorp weer beter bereikbaar werd."

De bereikbaarheid van het stadje was namelijk fors verslechterd nadat afgelopen jaar de snelweg werd verlegd, en daardoor het P+R-terrein werd verplaatst. Sinds die tijd moesten veel inwoners en toeristen soms kilometers lopen om op de plek van bestemming te komen. Dit was voornamelijk voor veel ouderen een rampzalige ontwikkeling

Ook het Muiderslot had veel last van het ontbreken van een busverbinding. Medewerkers zijn blij dat het voor de toeristen nu een stukje makkelijker is geworden om bij het kasteel te komen. "We kregen veel klachten over de slechte bereikbaarheid. Daarom zijn we heel blij dat de pendelbus er nu is, en onze bezoekers maar vijf minuutjes hoeven te lopen."

Toch heeft de stadsraad nog wel een kritische kanttekening. De route is namelijk niet optimaal. "Er is vooral rekening gehouden met de toeristen, omdat de bus wel bij het Muiderslot stopt, maar niet in het westen van Muiden", aldus Peter. "Een groot gedeelte van de stad is daarom alsnog afgesloten, dus wat ons betreft mag de route wel anders."

De stadsraad hoopt dit in de toekomst op te lossen door het heft in eigen handen te nemen. Vrijwilligers zullen dan een buurtbusje door Muiden laten rijden en dat brengt voordelen met zich mee. "We kunnen dan hopelijk ook zelf de route bepalen en daarmee de bereikbaarheid van Muiden nog verder vergroten."

Wat bewoners betreft mag de route nog wel wat anders