De ecologische hoofdstructuur bij het strand van Muiderberg gaat Vlaanderen aan het hart.
De ecologische hoofdstructuur bij het strand van Muiderberg gaat Vlaanderen aan het hart. Foto: Jessica de Jong

Hoe is het nu met: Erik-Pieter Vlaanderen sinds zijn vertrek bij VVD

Raadslid Erik-Pieter Vlaanderen moest de lokale VVD-fractie verlaten. Deze week vertelt hij zijn verhaal op GooiTV. Nu alvast een voorproefje in deze krant.

GOOISE MEREN Erik-Pieter Vlaanderen uit Muiderberg werd eind januari door het VVD-bestuur op straat gezet als raadslid na een reeks voorvallen. Zo zou hij volgens het bestuur wethouder Marleen Sanderse onheus hebben bejegend. Dat voorval was voor het bestuur de spreekwoordelijke druppel. Sindsdien is Vlaanderen een éénmansfractie.

U en de VVD zijn niet meer de beste vrienden?
"Ik ben in november 1972 lid geworden van de VVD. Ik ben dus mijn hele volwassen leven lid geweest van de VVD. Ik kom ook uit een VVD-nest, mijn vader was een van de oprichters van deze partij in Muiden en Muiderberg. Ook mijn zusje is 24 jaar politiek actief geweest. De eerste V van VVD is de V van Vlaanderen. Het is buitengewoon onaangenaam dat de regenten in Bussum mij het lidmaatschap van mijn eigen partij niet gunnen. Ik ben op de afdelingsvergadering onder druk gezet. Óf ik kon lid blijven van de VVD en mijn raadszetel neerleggen, óf ik kon mijn zetel behouden en mijn VVD-lidmaatschap neerleggen. Ik laat mij niet chanteren. Dan ben ik weg."

Wat was eigenlijk de aanleiding van het conflict?
"Het probleem speelt al vanaf de fusie. In Muiden is al sinds 1965 een liberale soos. Dat betekent: openbare inspraak voor iedereen, ongeacht of je lid bent van de VVD. Iedereen is welkom op de maandelijkse vergadering om mee te praten over alle onderwerpen die spelen. Over de bus, het zebrapad, noem maar op. De volksvertegenwoordiging luistert namelijk naar de inwoners. Je durft in gesprek te gaan, maar dát was men in Bussum niet gewend. In Bussum betekent in gesprek gaan: een enquête houden. De hele mentaliteit is compleet anders. Ze snappen niet wat het is om volksvertegenwoordiger te zijn. Ik ben met voorkeurstemmen in de raad gekomen. Ik wil niet negatief terugkijken naar mijn oud-fractiegenoten, terugtrappen of wijzen naar iemand. Nee, het was echt een verschil in mentaliteit, in opvoeding en in democratiseringsgraad. In Muiden en Muiderberg was het nu eenmaal een stuk democratischer geregeld dan in Bussum."

Waarom neem je in zo'n fusieproces dan niet de tijd om naar elkaar toe te komen?
"Als je op je kont blijft zitten dan krijg je niets voor elkaar. Ik heb het geprobeerd hoor, op een vriendelijke en duidelijke manier. Maar geleidelijk aan merk je: als je elkaar niet wilt begrijpen dan zal je mekaar ook niet begrijpen. Het is overigens heel opvallend dat ik als oud-fractievoorzitter van de VVD in Muiden, met een behoorlijke staat van dienst, er uit ben gezet. Eerst al was Jelmer Kruyt, de oud-fractievoorzitter van de VVD in Naarden, eruit gepest en daarna hebben ze mij uit de VVD-fractie Gooise Meren gegooid. Dan moet je toch constateren dat het niet helemaal alleen aan mij ligt. Maar natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt."

Waarom ga je nu verder als fractie-Vlaanderen?
"Ik ben een echte volksvertegenwoordiger, mensen hebben heel bewust op mij gestemd. Ik weet dat er mensen zijn die landelijk geen VVD stemmen, maar ze zeggen: ik vertrouw op jou. Ik zou mijn kiezers teleurstellen als ik mijn zetels aan de VVD zou geven.

Waarom ben je zo boos op wethouder Marleen Sanderse?
"Voordat ik politiek actief werd, was ik oprichter van de Milieugroep Muiden/Muiderberg. Het milieu ligt mij nog nader aan het hart dan de politiek. Dertig jaar lang is bewust gekozen om het strand bij Muiderberg te laten vergrassen. Dat werkte goed, totdat er een bulldozer kwam die een berg puin en zand kwam storten. Alles is vernield. Als iemand de natuur geweld aandoet dan spuwen mijn ogen vuur. Ik heb nooit gedacht dat ik de wethouder met een zijden handschoen moest aanpakken. Ik heb van Bolkestein geleerd: als iemand verantwoordelijk is voor een baan en iemand kan het niet aan, dan hoor je die persoon erop te wijzen. Sanderse is verantwoordelijk voor burgerparticipatie, maar ze lijkt het woord niet eens te begrijpen. Zeker niet wanneer ze zomaar een ecologische hoofdstructuur aantast zonder eerst de buren of Groen Muiderberg te raadplegen. Ze weet hoe actief diverse verenigingen zijn op ecologisch gebied. Ik neem geen woord terug van wat ik heb gezegd. Zij had of haar werk goed moeten doen of naar huis moeten gaan."

Het interview is vanaf vandaag terug te zien op GooiTV.