De Brasem, die de bodem omwoelt, wordt symbolisch uitgezet.
De Brasem, die de bodem omwoelt, wordt symbolisch uitgezet. Foto: Carlijn Kolk

'Gevaarlijk' fonteinkruid zorgt voor veel ongemakken voor watersporters

Fonteinkruid maakt het zeilen op het Markermeer en Gooimeer steeds lastiger. Watersporters klagen steen en been.

MUIDEN Watersporters in en om het Gooimeer en het Markermeer hebben elke zomer veel last van het waterplantje fonteinkruid. Het groeit razendsnel en dat levert gevaar op voor boten en zwemmers.

"Het is een enorm taai kruid met lange slierten. Ik geloof zelfs dat het acht centimeter per dag groeit", vertelt zeiler Jeroen Koninkx. "De slierten komen tot aan het oppervlak, je vaart soms door hele velden", vertelt een catamaranzeiler uit Muiderberg. Het gaat ook regelmatig mis. "Kinderen die met een zeilboot vastlopen in de waterplanten en die in paniek overboord springen en vast komen te zitten in de waterplanten en bijna verdrinken. De reddingsbrigade kan niet bij omgeslagen boten komen omdat ze zelf vast komen te zitten. En er wordt nog steeds gedaan alsof het geen probleem is, maar het is wel degelijk een probleem", vertelt ecoloog Marco Kraal.

Watersporters zijn het zat en daarom werd er vorige week actie gevoerd om aandacht te vragen voor het probleem. Symbolisch werden er tien Brasems losgelaten die ervoor moeten zorgen dat het aantal waterplanten minder wordt. "Deze vissen woelen waterplanten uit de bodem", aldus Kraal. Er wordt door verschillende gemeenten al gewerkt aan het bestrijden van de waterplanten door het maaien van de planten in het meer. Maar dat zijn maar kleine stroken.

Kraal is het niet met deze aanpak eens. "Het trieste is dat zeilers wordt geadviseerd om in de vaargeul te gaan zeilen, terwijl die vaargeul voor de beroepsvaart is." Geert Dijks, directeur van HISWA vereniging, die het initiatief nam voor de ludieke actie met de Brasems. Hij heeft het 'waterplantendossier' al tien jaar op zijn bureau liggen. "Het wordt tijd dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid neemt. Rijkswaterstaat voert het beheer over het water." Volgens Dijks moeten de verschillende clubs samen om tafel om het probleem aan te pakken. En dan voor de plekken waar niet gemaaid wordt een soort van negatief reisadvies uitgeven. Dijks: "Het stoppen van de visserij op Brasem kan op termijn een bijdrage leveren aan een oplossing. Rijkswaterstaat heeft de bovenmatige groei van het Fonteinkruid mogelijk gemaakt door het bevissen van de Brasem. Die voorkwam dat de plant tot wasdom kon komen." Op de site van Rijkswaterstaat staat onder meer dat waterplanten als Fonteinkruid onmisbaar zijn voor schoon en gezond water.

"Je kan je voorstellen dat als je met een gangetje van 30 kilometer per uur plots stilstaat in zo'n wierveld, je wordt gekatapulteerd. En dat is levensgevaarlijk", vertelt Victor van Schaardenburgh van zeilvereniging De Roerkoning uit Muiden. Zij organiseren catamaranwedstrijden vanuit Muiderzand (Almere) en ze overwegen hiermee te stoppen. Maar ook voor recreatieve zeilers die niet zo hard gaan is het oppassen geblazen. Wie zijn bootje pakt vanuit de haven van Muiderberg kan de eerste paar meters nog wel lekker door zeilen, maar ter hoogte van Muiderzand doemen de velden al snel op.

Kijk voor meer beeldmateriaal op het Muidernieuws.nl.

Het Fonteinkruid vormt hele velden.