Een groot aantal klachten kan de gemeente niet oplossen.
Een groot aantal klachten kan de gemeente niet oplossen. Foto: Yvette de Vries

'We gaan kijken wat we kunnen oplossen'

MUIDERBERG De 'Vrije Republiek Hakkelaarsbrug', onlangs uitgeroepen door een aantal ontevreden inwoners van Muiderberg, kreeg gistermiddag bezoek van een gemeenteambtenaar van Gooise Meren. Hij kwam polshoogte nemen om 'escalatie' te voorkomen.

Initiatiefnemer Cees van Apeldoorn vertelt dat hij en bewoners van het buurtschap rondom de Hakkelaarsbrug niet alleen de jarenlange overlast zat waren, maar ook het feit dat er vanuit de gemeente nauwelijks aandacht is voor hun 'leed'. Hij besloot op ludieke wijze een actie op touw te zetten. Het stichten van een vrije republiek, met een eigen munteenheid, een paspoort en een velletje postzegels. De gemeente reageerde op even zo ludieke wijze. In een pamflet lieten zij weten dat ze de boel liever niet wilden laten uitdraaien op een 'middeleeuws' gevecht. En dus stuurde de gemeente gisteren twee afgezanten in de hoop de gemoederen tot bedaren te brengen.

Concrete toezeggingen werden er tijdens het gesprek niet gedaan door de ambtenaren van de afdeling BORG (Beheer Openbare Ruimten en Gebouwen). Dat had Van Apeldoorn ook niet verwacht, zo gaf hij al eerder aan. Het bezoek bracht dus geen concrete oplossingen, wel een paar beloftes. De ambtenaren zullen serieus kijken naar de lijst met klachten die ze overhandigd kregen. Zo konden ze wel wat met het klapperend geluid van de Hakkelaarsbrug en de witte kruisen bij de uitrit Naardervaart, Hakkelaarsbrug. Toch gaven ze ook duidelijk aan dat bij tal van klachten de gemeente helaas geen soelaas kan bieden. Zoals de overlast van de werkzaamheden aan de spoorbrug en het verleggen van de A1."De gemeente is daar geen opdrachtgever, dat is Rijkswaterstaat", klink het onverbiddelijk. En het tegengaan van sluipverkeer vanaf de A6 was een nauwelijks haalbare zaak oordeelde een van de ambtenaren. Tot slot kregen de ambtenaren nog het starterspakket 'hoe begin ik een republiek' overhandigd. De humor bleef er, ondanks de frustratie van de bewoners, nog wel inzitten.

Van Apeldoorn sprak eerder al van 'klein leed' om de overlast die ze de laatste jaren hebben ondervonden aan te duiden. "Op de Googweg, een vijftig kilometer weg wordt altijd te hard gereden en we zitten al vier jaar in de herrie en het stof van het aanpassen van de A1 en de spoorbrug." Volgens een bewoonster van de Hakkelaarsbrug is de leefomgeving al die jaren onnodig aangetast. "De gemeente Muiden had het zware verkeer van SaaOne (de uitvoerder van de werkzaamheden) kunnen voorkomen. Ze heeft op meerdere punten haar zorgplicht verzaakt", stelt ze.

'Tegengaan van sluipverkeer is geen haalbare zaak'