De Bloemendalerpolder verwisselde vorig jaar van eigenaar.
De Bloemendalerpolder verwisselde vorig jaar van eigenaar. Archieffoto: Christian Pfeiffer

Weesp moet 'slechts' een ton betalen

GOOISE MEREN Weesp hoeft niet anderhalf miljoen euro aan Gooise Meren te betalen, maar slechts een ton. Een flinke domper voor de gemeente. De hoogte van de compensatie is bepaald door de provincie en moet betaald worden voor gemaakte kosten voor de nieuwe woonwijk in de Bloemendalerpolder.

De polder was voor de fusie deels Weesper en deels Muider grondgebied. De gemeente Muiden maakte kosten om de polder te kunnen ontwikkelen en dacht dat geld later terug te kunnen verdienen, bijvoorbeeld door leges. Na de fusie kwam er echter een grenscorrectie en werd de hele Bloemendalerpolder grondgebied van Weesp. Hierdoor kan Muiden dus fluiten naar haar ingelegde euro's.
De gemeente Muiden - en vervolgens de gemeente Gooise Meren - heeft de afgelopen twee jaar gesprekken gevoerd met Weesp om het eens te worden over het bedrag. De twee kwamen er na ambtelijk en bestuurlijk overleg echter niet uit, waarna Weesp de provincie vroeg een oordeel te vellen. Dat doet het dus nu, in het voordeel van Weesp. Gooise Meren heeft nog een kans de provincie te overtuigen waarom het recht heeft op meer geld. Recent is een brief van Gooise Meren op de mat geploft in Haarlem. De provincie gaat daar nu nogmaals naar kijken. Hoe hoog het bedrag uiteindelijk ook wordt, het is niet zo dat inwoners daar direct iets van merken. De opbrengsten gaan in de pot 'bestemmingsreserve grote projecten'.