Hoe gaat het Sluis-en-bruggenfeest er straks uitzien?
Hoe gaat het Sluis-en-bruggenfeest er straks uitzien? Foto: Christian Pfeiffer

'Laatste S&B-feest in deze formule'

WEESP De kans is groot dat het Sluis-en-bruggenfeest van komend weekeinde de laatste is in de vertrouwde formule. Om allerlei redenen is het na veertig edities aan vernieuwing toe.

De organisatie van het feest, de Stichting Volksfeesten, wil in september in gesprek met gemeente, horeca, winkeliers en binnenstadbewoners om uit te vinden wat een goede, nieuwe formule kan zijn. Volgens Mary Haselager van de Stichting Volksfeesten is het de combinatie van drie factoren die de schoen doet wringen: de regels, de locatie en de duur.

Bij de organisatie van het feest komt meer kijken dan het draaiboek van vorig jaar uit de kast halen. Rijksoverheid en gemeente stellen steeds meer regels op het gebied van veiligheid, verkeer, overlast en alcoholgebruik.

Om wat voorbeelden te noemen: bij elke wegafsluiting moet een professionele verkeersregelaar staan, bij het verstrekken van polsbandjes voor 18-plussers (een bewijs dat ze alcohol mogen kopen) dient een administratie van ID-bewijzen te worden bijgehouden en als een café een podium heeft aangevraagd zonder overkapping moet hemel en aarde worden bewogen als blijkt dat er toch een dakje op zit. En dan moeten de organisatoren (tijdens het feest herkenbaar aan een opvallend hesje - ook zo'n regel) het nog hebben over roadblocks die moeten voorkomen dat er op mensenmassa's kan worden ingereden. "Al die regels zijn terecht, maar het maakt het wel lastiger", zegt Haselager. Het nieuwe organisatiecomité komt nu al tot de conclusie dat het in volgende jaren anders moet. Want een Sluis-en-bruggenfeest zoals dat in 1978 is bedacht, is vandaag de dag praktisch haast onmogelijk, legt Haselager uit. "Het is eigenlijk niet meer te doen om een binnenstad voor drie dagen af te sluiten. Misschien moeten we toe naar een beperkter gebied dat we als een afgesloten 'festivalterrein' beter kunnen beheersen", zo geeft ze de denkrichting aan.

Hoe dan ook heeft het organisatiecomité zin in het Sluis-en-bruggenfeest van dit jaar. Het feest gaat morgen (donderdag) van start en duurt als vanouds tot en met zaterdag.