Wie komt er bij het gezellige team van Brandweer Muiden?
Wie komt er bij het gezellige team van Brandweer Muiden? Foto: Jessica de Jong

'Nieuwe vrijwilligers komen bij Brandweer Muiden in een warm bad'

Een deel van de vrijwilligers van Brandweer Muiden wordt ouder. En dus moet er nieuwe aanwas komen. En snel ook. Want de benodigde opleiding duurt twee jaar.

MUIDEN Vier minuutjes duurt het ongeveer voordat de vrijwilligers van post Muiden aangekleed en wel kunnen wegrijden op de brandweerwagen. Minimaal vier man moet aanwezig zijn om te kunnen uitrukken. En hoewel ze het nu nog wel redden met 18 vrijwilligers, moeten er snel nieuwe mensen bij om te voorkomen dat ze over een paar jaar niet meer kunnen uitrukken.

Een van hen, Wiet Soonius, is al zestig. Eigenlijk te oud voor de brandweer, want met 55 zou je als brandweerman moeten stoppen. Maar ja, wat als je nog fit bent en betrokken? Dan blijf je gewoon nog even meedraaien. Staan de vrijwilligers eerst nog in hun dagelijkse kloffie, binnen een paar tellen zijn ze in pak. Helm in de hand en klaar om te gaan. In dit geval even op de foto. Uiteraard is de enige dame in het gezelschap, Ilse Helder, degene die de show mag stelen. Lachend poseren ze, want ja, in eerste instantie is de brandweer een hele gezellige club waar ze letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur gaan.

Al snel is duidelijk dat ze wel van een lolletje houden. Goede humor, veel geintjes onderling, dol op de frituurpan, maar stiekem ook heel gedreven. Zowel Ilse Helder als Pascal Soonius zit bij de brandweer omdat ze "nu eenmaal uit een brandweergezin komen". Vader, broers, allemaal doen ze mee.
Pascal weet nog hoe het kwam: "Ik stond bij de bushalte te wachten en was 18 jaar. Mijn vader reed langs met de brandweerwagen en door het raam gaf hij mij het aanmeldingsformulier." Thomas Griffioen kwam er via een vriend bij. "Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst kijken." Inmiddels is hij zo door de brandweer gegrepen dat hij beroeps is geworden.

Overdag in Muiden

Belangrijk bij de zoektocht is dat de nieuwe mensen uit Muiden komen of in Muiden werken. "Je moet overdag snel ter plekke kunnen zijn. We zoeken dus mensen die snel bij de kazerne kunnen zijn. Het schijnt dat we 250 zzp'ers in Muiden hebben, dat is voor ons een hele mooie doelgroep. Ook huismannen en huisvrouwen vragen wij te reageren. Wij zijn overal blij mee."

De brandweer baalt dat er steeds minder werkgevers en betaalbare woningen zijn in Muiden. "Dat zijn wel twee heel belangrijke factoren. De gemeente is weg en de KNSF; dat waren bedrijven die het prima vonden als je onder werktijd moest uitrukken. Die medewerking van bedrijven is erg belangrijk. Daarnaast is het zo dat jonge mensen niet gemakkelijk aan een woning komen. Soms beginnen ze aan de opleiding, maar dan verhuizen ze naar bijvoorbeeld Almere omdat hier niets betaalbaars te vinden is. Dat zijn lastige situaties."

'Je gaat niet even bij de brandweer. Het kost tijd en investering'

Uitbreiding gezocht

Helder vertelt dat je bij Brandweer Muiden vooral in een warm bad terechtkomt. "Je wordt met open armen onthaald. We zijn gewoon heel blij als we ons gezellige team kunnen uitbreiden. Het werk is enorm veelzijdig en nooit hetzelfde. De ene keer ruk je uit voor een een dier in nood en de andere keer voor het blussen van de kerktoren in Weesp." Pascal Soonius vult aan: "We zijn allemaal bezig om mensen te helpen. Het is erg leuk om te merken dat de waardering van ons werk ook steeds vaker wordt uitgesproken."

In teamverband opereren

Griffioen legt uit dat je niet 'even' bij de brandweer gaat. Je moet er echt iets voor overhebben en tijd investeren. "Je moet minimaal mbo2-niveau hebben, een beetje sportief zijn en wat technisch inzicht hebben, geen hoogtevrees hebben en sociaal zijn aangelegd. Daarnaast moet je stevig in je schoenen staan, want het kan gebeuren dat je in vervelende situaties terechtkomt. Het allerbelangrijkste is dat je in teamverband kunt opereren, want we doen het bij de brandweer als team. Als je aan de slag wilt bij de vrijwillige brandweer dan volg je een opleiding van twee jaar. Dat is meestal één avond in de week lessen volgen en op woensdag doe je mee aan de oefenavond. Je leert alles over brand, technische hulpverlening en gevaarlijke stoffen. Terwijl je leert mag je mee als leerling om ervaring op te doen. Ik heb de opleiding zelf als erg leuk ervaren. Als je klaar bent draai je mee op de oefenavonden en daar krijg je ook een vergoeding voor."

Keertje meedoen

Iedereen die wil weten of de brandweer voor hem of haar geschikt is, kan komen kijken op 11 of op 14 oktober. Mocht dat niet uitkomen dan zijn ook de oefenavonden op de woensdag een geschikt moment om langs te komen. "Je kunt een paar keer meedoen voordat je laat weten of het iets voor je is. Je mag een keer wat blussen, meedoen als 'slachtoffer' bij een oefening, het materieel bekijken en gewoon de sfeer proeven."

De open dagen zijn op woensdag 11 oktober van 18.30 tot 19.30 uur en op zaterdag 14 oktober van 10.00 tot 12.00 uur. Meer info via post.muiden@brandweergooivecht.nl.