De haven van Muiden ligt vol roeiboten tijdens Muiden-Pampus-Muiden.
De haven van Muiden ligt vol roeiboten tijdens Muiden-Pampus-Muiden. Foto: Matthijs Wink

Driemaal rondje Pampus in één weekend

MUIDEN Driemaal een rondje Pampus in één weekend. Dat is het concept van Muiden-Pampus-Muiden, het grootste roeisloepevenement in Nederland, dat sinds 1992 georganiseerd wordt en bekend staat als het leukste roeisloepevenement van Nederland.

Dit weekend is de 26ste editie van Muiden-Pampus-Muiden met 160 sloepen en gigs. Deze afsluitende race van het seizoen kan onstuimig zijn door de tijd van het jaar met weertypen als storm, regen en mist tot fraai najaarsweer. Op zaterdag wordt Pampus tweemaal rond geroeid en en op zondag een maal. "We merken duidelijk dat deze sport aan het groeien is", aldus Maartje Scheers van de organisatie. "Tijdens de inschrijving was het weer spannend en hectisch. Binnen 30 seconden waren de inschrijvingen van de Heren 2e klasse en 1e klasse vol. De rest volgde binnen enkele minuten. Omdat deze race zo populair is, laten we de kapiteins van de roeiteams, die achter de computer zitten, zich inschrijven per klasse. Dan blijft het overzichtelijk voor iedereen." Een andere reden dat Muiden-Pampus-Muiden populair is, is omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen is. "Dat merk je ook duidelijk, want er staan nog 35 sloepen op de wachtlijst in de hoop mee te kunnen doen, maar die kans is heel klein." De roeiers hebben de taak om op zaterdag en zondag drie keer het rondje om Pampus te maken. "En dat is niet niks." Dit jaar doen er ook veertien teams uit Engeland mee.
"Wat ook geweldig is om te zien, is de haven die vol ligt met slaapschepen. De roeiers slapen op de zeilschepen van de bruine vloot. De hele haven is tot aan de nok toe gevuld. Maar zo'n groot evenement kun je alleen voor elkaar krijgen met vrijwilligers. Dit jaar werken er 85 vrijwilligers mee. Geweldig dat ze dit willen doen en het zijn niet alleen mensen uit Muiden. De ene helft komt uit Muiden en de andere helft uit andere plaatsen in Nederland." Er zijn tijdens Muiden-Pampus-Muiden verschillende prijzen te winnen. Omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen is, worden ook de FSN-prijzen op het MPM-podium uitgereikt. Ook is tijdens Muiden-Pampus-Muiden de gezelligheid troef, zeker tijdens het beroemde feest op zaterdagavond. Zondag na de wedstrijd wordt er verder gefeest.