De award werd aan Marjolein Bruurs (midden) uitgereikt in Bussum.
De award werd aan Marjolein Bruurs (midden) uitgereikt in Bussum. Foto: GooiTV

'Het is geen kwestie van tijd hebben, je doet het gewoon'

De Mantelzorg award wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die iets bijzonders heeft gedaan in het kader van mantelzorg.

MUIDERBERG De Muiderbergse Marjolein Bruurs ontving vorige week vrijdag in Bussum tijdens de Dag van de Mantelzorg de Mantelzorg award uit handen van Irene Moors. De 51-jarige inwoonster van Muiderberg is zelf mantelzorger, maar ondersteunt ook andere mantelzorgers. De award ontving ze voor haar ondersteuning van haar vriendin Agnes Ooms die ook mantelzorger is. Marjolein is initiatiefneemster van een website voor mantelzorgers.

Marjolein liet in een korte reactie weten dat ze zich helemaal niet realiseerde dat ze zo'n steun was voor onder meer haar vriendin Agnes Ooms. Agnes zorgt zelf al vijf jaar voor haar vader met Alzheimer. Agnes nomineerde Marjolein. "Marjolein is zo'n lieve en warme vrouw die altijd oog heeft voor mij en anderen, ondanks alle andere drukke bezigheden die ze in haar leven heeft", licht Agnes de nominatie toe.

Marjolein zorgt zelf al vijf jaar met haar twee zussen voor haar vader met dementie. Voor haar is het heel normaal dat je naar anderen omkijkt en samen de zorg draagt en deelt.

'Het overkomt je'

Beide dames hebben een drukke baan en vaak krijgen ze de vraag hoe ze nog tijd overhouden om te zorgen. Marjolein reageert daar heel nuchter op: "Het is geen kwestie van tijd hebben, het loopt zo en het overkomtje en je doet het gewoon." Ook mantelzorger Agnes is er vrij luchtig over. "Je hebt er wat mij betreft weinig keus in, het komt er zomaar bij in je leven."

Voor haar hield het mantelzorgen ook niet op toen haar vader de laatste 1,5 jaar in een verpleeghuis zat. "We weten allemaal dat daar schaarste is en ik had als familie niet het idee: daar zit hij zo fijn, nu kan het wel een tandje minder. Juist niet eigenlijk." Toen Marjolein vijf jaar geleden zelf met mantelzorg te maken kreeg, liep ze er zelf tegenaan dat er online weinig informatie over mantelzorg beschikbaar was. Ze nam het initiatief voor een website: www.mantelzorgelijk.nl. De site is vooral bedoeld voor het delen van tips, zorgen, kennis en ervaring.

Marjolein richtte ook een website voor mantelzorgers op

Landelijke dag

De Dag van de Mantelzorg vindt elk jaar plaats op 10 november. De dag wordt vaak ingevuld met bijeenkomsten waarbij de mantelzorgers elkaar bijpraten en waar informatie uitgewisseld wordt. Ook worden er tal van activiteiten georganiseerd om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en te bedanken.

Speciaal

In Gooise Meren werd de dag dit jaar georganiseerd door Versa Welzijn. De uitreiking van de award vond plaats in Bussum, maar ook in Muiden waren er activiteiten. Zo waren er een workshop mindfulness en een high tea. In Nederland zijn zo'n 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Dit jaar werd er op ruim 200 plaatsen in Nederland aandacht besteed aan de Dag van de Mantelzorg.