Nu nog volkstuintjes en straks 'overtuinen', maar wat mag er?
Nu nog volkstuintjes en straks 'overtuinen', maar wat mag er? Foto: Sjoerd Stoop

Goed afspreken wat er mag op plek oude volkstuintjes

De volkstuinen van de Westbatterij blijven straks tuintjes. De gemeente wil goed vastleggen wat er straks wel en niet mag.

MUIDEN De volkstuinen van de Westbatterij worden straks zogenaamde 'overtuinen' voor de nieuwbouw van De Krijgsman, het bouwproject op het KNSF-complex. Het worden extra tuintjes voor de bewoners van de aangrenzende woningen. Een extra plekje onder de zon, maar geen plek waar alles zomaar kan.

Het plan om de volkstuintjes gewoon als tuintjes te behouden komt omdat de betrokkenen rond De Krijgsman een groene overgang voor ogen hebben tussen de nieuwbouw, de dijk en het IJmeer. Wat bewoners met hun extra grote tuintje doen mogen ze zelf bepalen, maar de gemeente komt wel met een heel stel regels. Dat moet vooral voorkomen dat de tuintjes straks een eldorado worden.

Wel tuinhuisje, geen zwembad

Er wordt vastgelegd dat de bewoners straks geen groot gebouw zoals een vakantiewoning op het kaveltje mogen bouwen. En ook een groot luxe zwembad zit er niet in. Een tuinhuisje mag dan weer wel, maar alleen geschikt om als tuinhuisje te gebruiken en niet als kleine zomerwoning.

Alle regels omtrent de tuintjes moeten goed worden vastgelegd. En dat gaat gelden voor zelfs de kleinste details. De gemeenteraad hoopt daarmee te voorkomen dat het een rommeltje wordt.

Hoe alle regels straks worden vastgelegd was afgelopen woensdag, toen de raad over het onderwerp vergaderde, nog lang een punt van discussie. Alles wordt nu vastgelegd met een 'beeldkwaliteitsplan', kort gezegd een stuk waarin beschreven staat hoe alles er straks uit moet gaan zien. Een deel van de gemeenteraad betoogde woensdag echter dat de gemeente er goed aan zou doen de regels ook vast te leggen met een bestemmingsplan. Daarmee zou de gemeente straks juridisch sterker staan. Verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland verzekerde echter dat de gemeente sterk genoeg staat. Daarnaast wordt vastgelegd dat de commissie Ruimtelijke Kwaliteit bouwaanvragen altijd eerst beoordeelt.

Alle regels omtrent de tuintjes moeten goed worden vastgelegd