Er wordt straks meer gevaren op de trekvaart.
Er wordt straks meer gevaren op de trekvaart. Foto: Bob Awick

Roeiers moeten Naardertrekvaart delen

NAARDEN De roeiers van Roeivereniging Naarden moeten het water van de Naardertrekvaart straks gaan delen. Er komt meer ruimte voor pleziervaart en toerisme. Dat hebben de gemeente en de provincie bepaald.

door Sjoerd Stoop

De roeivereniging had tot nu toe nagenoeg het alleenrecht oop de Naardertrekvaart. Ze dachten daartoe ook voor de komende jaren goede afspraken te hebben gemaakt, maar de gemeente en de provincie zetten daar nu een streep door. De reden: de Naardertrekvaart wordt weer een volwaardig vaarwater. Dat plan valt onder het project Naarden Buiten de Vesting, een meerjarenplan om het landelijk gebied rond Naarden aan te pakken. De Naardertrekvaart moet een vaarverbinding worden naar het Gooimeer.

Als de afspraken voor het gebruik van de Naardertrekvaart door de roeivereniging stand zouden houden, dan zou het hele plan met de Naardertrekvaart geen zin hebben. Dan had de roeivereniging recht op genoemde 'bloktijden' waarop ze de Naardertrekvaart mochten gebruiken. Dat zou tot gevolg hebben dat er nauwelijks plek zou zijn voor ander vaarverkeer. Dat maakte het hele plan onrendabel. De afspraken moesten dus, hoe vervelend ook, op de schop.

Andere boten

De gemeente en de provincie komen nu met andere afspraken voor de roeivereniging. De roeiers mogen elke dag van de week varen op de Naardertrekvaart, maar moeten er genoegen mee nemen dat er straks ook andere boten varen. Daardoor kan het gebeuren dat de roeiers even hun riemen terug moeten trekken of even aan de kant moeten als ze een andere boot passeren. En dat zal soms even passen en meten worden, want de Naardertrekvaart is niet heel breed.

Straks meer plaats voor andere boten op Naardertrekvaart

Beperkte tijden

Toch hoeven de roeiers niet helemaal te vrezen dat het straks zigzaggen wordt tussen de andere boten door. De andere boten zullen de Naardertrekvaart vanzelfsprekend vooral tijdens het hoogseizoen aandoen. En zelfs dan gaat de sluis pas vanaf elf uur 's ochtends draaien, waardoor er tot elf uur nauwelijks andere boten op het water zullen zijn. Dat valt weer mooi samen met de schema's van de roeivereniging, zo verwacht de gemeente, want na analyse blijkt dat verreweg de meeste roeiers 's ochtends roeien.

De problemen blijven beperkt, al zal de roeivereniging dus wel wat water bij de wijn moeten doen.