Muiden wordt zaterdag heel even Dickens-stad.
Muiden wordt zaterdag heel even Dickens-stad. Archieffoto: Bob Awick

Een bijzondere decemberdag in de tijd van Charles Dickens

Muiden zet zaterdag de klok zo'n 170 jaar terug naar de tijd van Dickens. Kom naar de kerstmarkt, verkleed als straatmeid of heer van stand.

MUIDEN Het centrum ziet er zaterdagdag dan ook erg Engels uit met historisch aangeklede straatjes, oude ambachten, entertainment en een gezellige kerstmarkt.

Die dag lopen er dames en heren van goede stand rond, maar ook straatmeiden en boerenknechten. Marktkooplui brengen hun waren aan de man en ambachtslieden laten zien dat ze hun vak verstaan. Misschien stap je zelfs zomaar het kerstverhaal van Ebenezer Scrooge in. De Dickensdag is een initiatief van het Comité Openbare Feesten. De vraag aan het comité is: waarom? "Omdat het leuk is. Het geeft Muiden wat extra's rond de feestdagen. Maar uiteraard wordt het pas echt een succes als er veel inwoners verkleed komen. De origineelste zelfgemaakte kostuums maken kans op een leuke prijs." Kledingvoorbeelden en tips staan op www.DickensinMuiden.nl.

Straatvermaak

De Amsterdamsestraat en Sluisstraat worden omgetoverd tot historische straatjes met aangeklede gevels, acteurs, ambachtslieden en straatvermaak.
In het oude stadje tonen de tingieter, mandenmaker, palingroker en glasgraveerder hun ambacht. Ook lopen er in stijl verklede acteurs rond en een goochelaar vermaakt de bezoekers met zijn goocheltrucjes. De kerstmuziek wordt gepresenteerd door een kinderkoor en de Crescendo kerstband die op verschillende locaties spelen. Als je wilt, kun je in Dickens-stijl op de foto. Op de Herengracht is een kerstmarkt met natuurlijke en ambachtelijke producten, zoals thee, bier, kaarsen, zeepjes, honing en kerstversiering, maar ook brocante artikelen. Ook is er een boekenmarkt en kerstbeeldjes kun je kopen in de rooms-katholieke kerk aan de Herengracht. De markt staat er van 14.00 tot 21.00 uur. Voor kinderen is in de zaal van café Gieling om 15.00 en 17.30 uur de film 'The Muppets Christmas Carol' te zien. Een ander hoogtepunt op Dickensdag is The Christ­mas Ex­pe­rien­ce, een groep van 25 en­ter­tai­ners die tussen 15.00 en 20.00 uur kerstliedjes zingen en in gesprek gaan met het publiek op het terras van Ome Ko. Een uurtje later, om 16.00 uur, geven de Goeie Gasten optredens bij Graaf Floris V. En de horeca laat zichzelf ook van zijn beste Engelse kant zien. Wie die dag in Muiden is, kan met korting een bezoek aan het Muiderslot brengen. Daar worden speciale bonnen voor uitgedeeld. Het Muiderslot is open van 12.00 tot 17.00 uur. De kaartverkoop is tot 16.30 uur. Voor vervoer rijdt er een En­gel­se dub­bel­dek­ker tus­sen de par­keer­plaat­sen van de Maxis, de bus­hal­te bij de brand­weer­ka­zer­ne en het oude en de nieu­we P&-terrein naar het centrum van de stad.

De organisatie is er klaar voor.