Crailo na veel gemor toch gekocht

GOOISE MEREN Het was allesbehalve zonder slag of stoot, maar de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren hebben samen Crailo gekocht om er de komende jaren te gaan bouwen aan een supermodern 'buurtschap'. Vooral de gemeenteraad van Gooise Meren gaf nog veel tegenstand.

Het merendeel van de gemeenteraad gaf akkoord voor de plannen met Crailo, omdat het meent dat er een goed plan op tafel ligt voor Crailo. "Dat wordt hoe dan ook een aanwinst", zo stelden D66, CDA, GL, PvdA en Gewoon Gooise Meren.
Maar er was verre van onverdeelde steun. De VVD, Hart voor BNM, 50PLUS en het GDP waren erg kritisch. Niet omdat ze niet achter het bouwplan staan, maar omdat ze sterke twijfels hebben over hoe alle afspraken worden gemaakt, vastgelegd en gecontroleerd. "We geven nu als gemeenteraad de controle weg over een plan dat ons de komende twaalf jaar bezighoudt", was de voornaamste kritiek.
Eerder was de zeggenschap van de gemeente Gooise Meren over het Crailo-plan nog een punt van kritiek. Deze zorg werd echter weggenomen: Gooise Meren krijgt net zo veel te zeggen als Hilversum, beide 45 procent. Dat 'koopt' de gemeente wel af door ook een groter aandeel in de risicoverdeling te nemen. Daardoor moet de gemeente Gooise Meren meer geld ophoesten, maar het zou uiteindelijk ook meer kunnen opleveren. Al met al kost Crailo de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren in totaal 33,2 miljoen euro.


Starters kunnen lening krijgen

GOOISE MEREN Starters op de woningmarkt die net een deel van hun financiering tekort komen om hun eerste huis te kopen kunnen vanaf nu weer aanspraak maken op een starterslening. De gemeenteraad heeft afgelopen week een akkoord gegeven.

De starterslening is een aanvullende lening, bovenop de hypotheek, die starters een steuntje in de rug moet geven bij het kopen van een huis. Het is een lening onder gunstige voorwaarden. Zo betalen de aanvragers de eerste drie jaar geen maandlasten, pas na die jaren gaan ze rente en aflossing betalen tenzij hun huishoudinkomen ontoereikend is. De gemeente heeft hier 940.000 euro voor beschikbaar.