Muziek en speeches in het mausoleum.
Muziek en speeches in het mausoleum. Foto: Bob Awick

Boek ter ere van 80 jaar Comenius Mausoleum

NAARDEN - Het was maandag, 8 mei, precies 80 jaar geleden dat de voormalige Waalse Kapel in gebruik werd genomen als grafkapel (mausoleum) van Jan Amos Comenius. Reden voor directeur Hans van der Linde om flink wat hoogwaardigheidsbekleders uit te nodigen voor een herdenking én voor de uitreiking van een nieuw boek genaamd 'Naarden en Comenius'.

Het eerste exemplaar werd aangeboden door Maud Arkesteijn, nestor van het Comenius Museum en voormalig raadslid en wethouder van Naarden. Zij is al ruim 27 jaar betrokken is bij Comenius en Naarden. Zo stond ze aan de wieg van de fysieke samenvoeging in 1992 van het Comenius Museum en Mausoleum.

Het boek 'Comenius en Naarden' is tot stand gekomen door Pieter J. Goedhart, Jan Henneman en Hans van der Linde.Goedhart: "Ik bezocht hiervoor onder andere het Presidentieel Archief in Praag waar ik unieke vondsten deed. Ik heb daar 350 kopieën gemaakt met prachtig materiaal zoals bedankbriefjes die tot nu toe nooit eerder bekend waren."

"Maar we hebben ook geschreven over hoe het historische verblijf van Jan Amos Comenius in Amsterdam, van 1656 tot zijn overlijden in 1670, heeft gezorgd voor betere samenwerkingen tussen Nederland, Tsjechoslowakije en Tsjechië."
De schrijvers werkten zes maanden aan het boek, dat vol staat met aanvullende informatie over Comenius en is opgeduikeld in diverse archieven. Het boek bevat ook reacties van Tsjechische en Nederlandse ministers en personen die bij het Comenius Museum en Mausoleum in Naarden betrokken zijn.
De bijeenkomst van afgelopen maandag werd onder andere door ambassadeurs uit Tsjechië en Slowakije bijgewoond. Ook burgemeester Han ter Heegde sprak de aanwezigen toe. Allemaal roemden ze de visie van Comenius die volgens hen nog steeds actueel is. Lees verder op pagina 15.