De burgemeester krijgt een rondleiding in De Vesting.
De burgemeester krijgt een rondleiding in De Vesting. Foto: Bob Awick

Han ter Heegde kent nu ook de laatste ins en outs van de Vesting

NAARDEN Het is inmiddels al aardig bekend terrein voor de burgemeester Han ter Heegde, maar toch kreeg hij maandag nog een kleine rondleiding door Naarden Vesting in het kader van zijn kennismaking met de gemeente.

"De burgemeester is al vaak in de Grote Kerk geweest en ook heeft hij al regelmatig het Comenius Museum bezocht", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het is dus bijna een thuiswedstrijd voor hem." Ook heeft hij inmiddels flink wat voetstappen liggen op de Vestingwallen, maar blijkbaar was er toch nog iets nieuws te ontdekken voor de burgervader.

'De burgemeester heeft al flink wat kennis over de Vesting'

Afgelopen maandag kreeg hij in een klein gezelschap een bijzondere rondleiding van een stadsgids. Die nam Ter Heegde mee naar het gebied rondom de Utrechtse Poort. Dat deel van de Vesting was voor hem nog onbekend terrein. "Hij vond dat bijzonder interessant en kreeg veel uitleg over het ontstaan van de Vesting. Waarom het op deze wijze gebouwd was met onder meer de ravelijnen."

Mooie inzichten

Het sloot mooi aan op een van de interesses van de burgemeester: stedenbouwkunde en architectuur. "Het is leuk om die mooie inzichten te krijgen", reageerde hij.

Ook het verhaal van het houten huis tegenover de Utrechtse Poort maakte veel indruk. Dat werden vroeger mensen gehuisvest die een besmettelijke ziekte hadden. Zo kon het huis verbrand worden als de mensen overleden waren.

Bezoek Roeivereniging

Het enige deel van de Vesting dat nu nog onbekend terrein is voor Ter Heegde is het water rondom de stad. Maar na zaterdag kan hij die ook toevoegen aan zijn inmiddels lange lijst van 'kennismakingsbezoeken' in de gemeente.

Dan bezoekt de burgemeester de Roeivereniging Naarden in het kader van hun 65-jarig bestaan. En er zal vast een rondje mee geroeid worden door de burgemeester.