Het eerste plaatje van de architect.
Het eerste plaatje van de architect. Foto: Moke Architecten

Klap op plannen Centrum Keverdijk

De buurt heeft er lang op moeten wachten, maar komende donderdag wordt het Centrumplan Keverdijk gepresenteerd.

NAARDEN Wethouder Boland is verheugd te melden dat de financiële risico's gedekt zijn en dat er een exploitant is gevonden. Als alles meezit kan in de herfst van 2018 worden begonnen met de bouw.

"Iedereen was in 2015 heel positief over het plan. Het was al goedgekeurd door de toenmalige gemeenteraad van Naarden. Helaas bleek dat de financiële consequenties niet goed waren doorgerekend. Kortom: een heel leuk plan, maar op deze manier konden we er niet mee verder", vertelt de wethouder.

Hij kwam als nieuwe wethouder met dit dossier in aanraking. Hij moest met een nieuw plan komen en partijen erbij zoeken. Achter de schermen werd gekeken hoe alles rendabel gemaakt kon worden. "Er werd gesproken over angstscenario's van een tekort van 3 miljoen euro. Dat risico hebben we nu flink weten terug te schroeven tot 1,2 miljoen euro, een risico dat te overzien is. "

Het nu 'geoptimaliseerde' plan omvat de bouw van woningen, een nieuw multifunctioneel centrum, een nieuwe moskee en de herinrichting van het groene speelveld.

De gemeente heeft onderhandeld en heeft in Dudok Wonen een partner gevonden voor de bouw van woningen. "We gingen eerst uit van 33 appartementen, dat zijn er nu 36 geworden. En er komen 21 woningen in het plan." Wat betreft de moskee wordt hun eigen bouwplan gerealiseerd. De financiële kant hiervan wordt door Dudok afgedekt. De moskee krijgt overigens geen minaretten, zoals afgesproken.

Ander belangrijk onderdeel is het gebouwtje van de Scan aan de Kolonel Verveerstraat. "Dat gaan we dus niet meer als gemeente zelf bouwen en exploiteren. We hebben een marktpartij gevonden die dit gaat doen. De opdracht is om een multifunctioneel gebouw van twee bouwlagen te ontwikkelen, te realiseren en te exploiteren. De keuze is gevallen op een ontwikkelaar die ervaring heeft met gezondheidscentra. In het pand kunnen de huidige gebruikers zoals de huisarts, tandarts en wijkpost Scan en de Schakel blijven. En er wordt gezocht naar aanvullende huurders. Ruimtes kunnen ook door meerdere gebruikers worden benut. Bijvoorbeeld in de ochtend voor de ene partij en in de avond voor een andere. Dubbelgebruik dus."

Bewoners mogen meepraten over het veld, parkeren en meer

De gemeente houdt een buurtbijeenkomst op 16 november om de plannen te presenteren. De buurt wordt vervolgens intensief betrokken bij de plannen voor herinrichting van het speelveld, het parkeren en de openbare ruimte. Nu het plan er ligt moet ook het bestemmingsplan herzien worden.