De zon weerkaatst op het dak en leidt tot overlast bij de overburen.
De zon weerkaatst op het dak en leidt tot overlast bij de overburen. Foto: Bob Awick

'Is dat een isolatielaag? Nee, het roestvrij staal blijkt eindafwerking'

Tussen de historische panden verrijst aan de Koningslaan 29 een modern gebouw van roestvrij staal. De overbuurman begrijpt niet dat de gemeente dit heeft goedgekeurd.

BUSSUM Het oude woonhuis aan de Koningslaan 29 is gesloopt en de nieuwbouw nadert haar voltooiing. Werklui zijn druk bezig en rijden af en aan. Het pand is opmerkelijk groot, maar vooral de roestvrijstalen afwerkingslaag mag opvallend genoemd worden.

De overburen, die niet met naam in de krant willen, zijn niet zo blij met de nieuwbouw in het dorpsgezicht van de wijk het Spiegel. Ze vertellen wat er gebeurd is. "Het pand werd in 2016 gesloopt waarna de nieuwbouw van start ging. Op een gegeven moment sprak ik de eigenaresse. Ik vroeg naar de nieuwbouw en vroeg mij verwonderd af of de roestvrijstalen buitenkant een extra isolatielaag was. 'Nee hoor, dat blijft zo' vertelde ze ons. We schrokken behoorlijk van het antwoord. Wij wisten niet dat dit het eindresultaat zou zijn."

"Ik heb de eigenaresse ook bij ons naar binnen gevraagd zodat ze zelf kon zien wat ons probleem is. Van 's morgens vroeg tot 14.00 uur weerkaatst de zon op het stalen dak precies onze woonkamer binnen. Het werkt als een spiegel, waardoor je recht in de zon kijkt en je naar buiten niets meer kan zien. Ook de avondzon schijnt opnieuw via het dak in onze woonkamer. Toen ik liet zien wat er bij ons gebeurt, schrok de eigenaresse wel. Ze vertelde ons niet over dat effect te hebben gedacht."

'De zon weerkaatst op het stalen dak precies in onze woonkamer'

Inmiddels hebben de overburen veel contact gehad met de eigenaresse en is er een ambtenaar van de gemeente over de vloer geweest. "De ambtenaar nam ons zeer serieus. Het bouwwerk maakt echt inbreuk op ons woongenot. De schermen of gordijnen moeten we geheel naar beneden doen, want je kijkt recht de zon in. Wij wonen hier al 32 jaar en hopen dan ook dat er een oplossing komt. De eigenaresse heeft toegezegd om te kijken of er hoge bomen kunnen komen om zo de overlast voor ons te beperken." Zij bevestigt tegenover deze krant dat ze inderdaad groenblijvende bomen wil plaatsen. "Ik heb een vergunning en de gemeente is overal van op de hoogte. Ik kan er verder niets aan doen," reageert ze.

Vrienden voelen zich gepasseerd

Er worden nog groenblijvende bomen aan de voorkant geplaatst

Ook de Vereniging Vrienden van het Spiegel heeft zich over de kwestie gebogen. Voorzitter Philip Tulleken was ook niet op de hoogte van dit bouwplan en begrijpt niet dat de gemeente dit plan heeft goedgekeurd. "Diversiteit in het Spiegel is prima, maar dit gebouw is zo 'in your face'; wij hadden het prettig gevonden om daar bij betrokken geweest te zijn. Het pand past wat ons betreft niet in het beschermd dorpsgezicht en wij zijn dan ook bang voor eventuele precedentwerking. Het is niet te begrijpen hoe dit plan langs de bouwcommissie is gekomen."

Geen zinken dak

De gemeente legt uit dat het plan is goedgekeurd op basis van een zinken dak. "Geconstateerd is dat er nu is gewerkt met geborsteld roestvrij staal voor de afwerking. Dat verblindt enorm, zo bleek ter plaatse. Door de andere afwerking is het plan teruggekeerd naar de commissie ruimtelijke kwaliteit. Er werd gezegd dat het roestvrij staal op den duur net zo zou verweren als zink.

In de praktijk blijkt dit (nog) niet te gebeuren. De gemeente zal daarom de eigenaresse en het architectenbureau aanschrijven over het treffen van maatregelen, zodat het verblinden straks verleden tijd is," aldus de woordvoerder van de gemeente. Waar die maatregelen uit zouden moeten bestaan, daar wil de woordvoerder niet op ingaan.

Het architectenbureau wil op dit moment nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Wel laten ze weten open te staan voor een dialoog met zowel de gemeente als de overburen."

De situatie gezien vanaf de Koningslaan.
Het huis vanaf de binnenkant.