Werkstraf voor Muiderbergse wietteler

MUIDERBERG Een 43-jarige Muiderberger die een pand huurde aan de Kobaltstraat in Naarden waar tweeënhalf jaar geleden een hennepplantage werd opgerold, heeft een werkstraf van tachtig uur gekregen. Dat heeft de rechtbank gepaald.

In tegenstelling tot de officier van justitie vindt de rechtbank het bewijsbaar dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het telen van hennep en aan de diefstal van elektriciteit. De 44-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor medeplichtigheid aan het telen van hennep.

Professionele kwekerij

De hennepkwekerij, die op 14 juli 2005 in het gebouw aan de Kobaltstraat werd aangetroffen, was volgens de rechtbank zeer professioneel opgezet. De kwekerij zat verstopt op de eerste verdieping in een holle ruimte achter een muur. Deze geheime ruimte was slechts toegankelijk via een geïsoleerde brandkast. In totaal trof de politie 275 hennepplanten, hennepresten en goederen aan die gebruikt worden voor het onderhouden van een hennepkwekerij.

Officier vroeg vrijspraak

Twee weken geleden vroeg de officier van justitie nog vrijspraak voor de 43-jarige hoofdhuurder uit Muiderberg en 180 uur werkstraf voor de 44-jarige medeverdachte uit Den Haag. De rechtbank wijkt van deze eis af, omdat volgens haar de Muiderberger verantwoordelijk moet worden gehouden voor de hennepkwekerij. Hij heeft geprobeerd buiten beeld te blijven door het huurcontract van het pand op naam van de medeverdachte te laten zetten.

Toch straf

De rechtbank gelooft het verhaal van de Hagenaar, die altijd heeft verklaard tegen betaling de huurovereenkomst voor het bedrijfspand te hebben afgesloten met de Muiderberger. Daarvoor in de plaats kreeg hij 900 euro, waarvan hij 500 euro voor de huur aan de Muiderberger moest overmaken en 400 euro zelf mocht houden. De Hagenaar, die in financiële problemen zat, was de Muiderberger via via tegengekomen. Toen deze hem voorstelde het pand van hem te huren, zei hij meteen ja. Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, zei de Hagenaar dat hij ook wel het gevoel had dat hij als katvanger werd gebruikt: "Ik had wel ergens een vaag vermoeden dat het hier om een hennepkwekerij ging."