Het boek van schrijver Jacob Veenhuysen wordt vrijdag gepresenteerd.
Het boek van schrijver Jacob Veenhuysen wordt vrijdag gepresenteerd. Foto: Sjoerd Stoop

'De tranen van mijn stad' over kruitfabriek

MUIDEN In het boek 'De tranen van mijn stad' vertelt de 8-jarige Jacob de Visser zijn verhaal over de herontwikkeling van het terrein van de kruitfabriek in Muiden.

"Jacob vertelt over de gebeurtenissen in zijn woonplaats dat gebaseerd is op eigen waarneming en rijke fantasie", vertelt schrijver Jacob Veenhuysen, vandaar dat het boek geschreven is door Jacob Visser. "In het boek vertelt hij over zijn ongeloof en boosheid van de grotendeels geheime onderhandelingen tussen de overheden en investeerder Rolf Visser over de herontwikkeling van het kruitfabriekterrein. Jacob en de inwoners van Muiden voelden woede over de manier waarop dit gebeurd is. De kruitfabriek met het Kruitbos en de cultuurhistorische waarde werden de speelbal van de politiek en de investeerder."

Het verhaal eindigt op het moment dat na veel politiek gedoe en juridisch gesteggel de gemeente Muiden opging in de fusie gemeente Gooise Meren en het kruitfabriekterrein veranderde in een bouwlocatie voor 1300 dure woningen. "Wat er in de afgelopen jaren zoal is gebeurd, lijkt uitgewist. Alle betrokkenen zijn verdwenen of schoongewassen, zo lijkt het. Een feitelijke reconstructie zou op zich zinnig zijn, maar, naar ik vrees, in de archieven verdwijnen. Vandaar dat Jacob een persoonlijk en fictief verhaal heeft geschreven uitgaande van wat er sinds 2003 in Muiden is gebeurd en vandaar ook de titel 'De tranen van mijn stad'. Met het boek wil Jacob ook aangeven dat het hoofdstuk nu is afgesloten."

Het boek is opgedragen aan Guus Kroon. "Guus kwam op voor de belangen van Muiden. Hij moest zich bijvoorbeeld in 2014 zelfs melden op het politiebureau omdat de investeerder hem had aangeklaagd wegens smaad en laster. Maar Guus wilde alleen de waarheid vertellen over hoe de onderhandelingen hadden plaatsgevonden en welke gevolgen dat zou kunnen hebben voor Muiden."

Presentatie

Het boekje wordt op vrijdag 2 februari om 16.30 in Stadscafé Gieling gepresenteerd en iedereen is welkom. 'Tranen van mijn stad' is te koop voor 7,95 euro bij Primera De Hoek aan de Sluisstraat 9.