Maarten Balzar (D66), presentator Sjoerd Stoop en Alexander Luijten (VVD).
Maarten Balzar (D66), presentator Sjoerd Stoop en Alexander Luijten (VVD). Foto: Bob Awick

VVD wil goed en veilig wonen,
D66 gaat voor duurzaamheid

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week: D66 en VVD. De nieuwe politieke partij BSOV kwam niet opdagen.

GOOISE MEREN De twee grootste politieke partijen VVD en D66 kennen veel overeenkomsten, maar verschillen ook op details. Voor dit interview was ook BSOV (Behoud Speelpark Oud Valkeveen) uitgenodigd, maar deze partij besloot niet aan te schuiven of überhaupt te reageren.

Lijsttrekker Alexander Luijten van de VVD vertelt dat het goed gaat in het college en dat er de afgelopen tijd veel is bereikt. "Ik denk onder andere aan de aankoop van de Brediusgronden zodat we daar de sport van de grond krijgen. We hebben gezorgd dat zowel Stadskantoor Naarden als gemeentehuis Muiden worden ontwikkeld voor woningbouw. In Bussum hebben we gezorgd dat de financiële gevolgen voor de fusie wat beperkt bleven. De rotonde bij de Meentweg / Groot Hertoginnelaan hebben we aangepakt. De VVD heeft zich bewezen. We zijn er als het moet. We doen mee en staan niet langs de zijlijn. We nemen onze verantwoordelijkheid en proberen altijd onze inwoners een zo groot mogelijke stem te geven. Ons belangrijkste speerpunt is goed wonen; dan denk ik heel breed: van veiligheid tot een goed voorzieningenniveau, betaalbare lasten en bereikbaarheid."

Lijsttrekker Maarten Balzar van D66 zegt ook dat er veel bereikt is. "Vooral op zaken zoals onderwijs, wonen en bestuur. We hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de Emmaschool weer een goede locatie heeft, dat er een integraal kindcentrum in Muiden is en er één komt in Muiderberg. Er ligt een investeringsplan voor alle scholen om deze gezond en vitaal te houden. D66 is een betrouwbare partij die graag samenwerkt en haar verantwoordelijkheid neemt. Ik ben zelf in deze omgeving opgegroeid, ik heb hier op school gezeten, gesport, noem maar op. Ik wil mij inzetten om de gemeente nog mooier te maken. Onze speerpunten zijn: genoeg woningbouw, een leefbare gemeente, verduurzaming en een gezond leefklimaat."

Stelling: we moeten verder fuseren richting één Gooistad
VVD: "Nee. Het is belangrijk dat een gemeente groot genoeg is om alle taken uit te voeren met de nodige vet op de botten en voldoende bestuurskracht. We moeten wel klein genoeg blijven om herkenbaar te blijven voor de burger. Je ziet het in andere sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs dat fusie op fusie vooral leidt tot ellende. We willen graag ook in de regio zeggenschap houden. Wellicht dat we over een jaar of vier, nadat we zijn bijgekomen van deze fusie, een ambtelijke samenwerking met Weesp aan kunnen gaan.
D66: "Ja. Het is niet aan de orde de komende vier jaar, maar het zou kunnen op de lange termijn. Op belangrijke thema's zoals mobiliteit kun je dan meer inbrengen. Nauwe samenwerkingen in de regio vinden wij belangrijk. Zolang de kernen goed bediend worden, maak ik mij geen zorgen over schaalvergroting."

Stelling: De vermakelijkhedenretributie moet worden afgeschaft
D66: "Ja. Wij hebben bij de behandeling in de raad meegestemd. In de begroting was deze retributie meegenomen zonder onderbouwing. Wij hebben toen al onze zorgen geuit. De portefeuillehouder zei dat het beleid nog moest worden vastgezet. We hebben het toen goedgekeurd in afwachting van het stuk. Toen dat kwam, waren wij niet blij omdat de onderbouwing ontbrak en drie ondernemingen (Muiderslot, Spant! en Oud Valkeveen) werden getroffen. Het leek ons daarom onverstandig de retributie in te zetten. De portefuillehouder gaf echter aan het bedrag voor 2018 op 0 te willen zetten. Dat was voor ons genoeg reden om te zeggen: Schaf 'm af, we doen hier niemand een plezier mee."

VVD: "Nee. Je moet ergens middelen vandaan halen om je gemeentelijke taken te kunnen doen. Deze onderneming heeft profijt omdat de handhaving, het onderhoud van de wegen en nog veel meer door de gemeente wordt betaald. Als aannemelijk gemaakt kan worden dat de gemeente flink extra kosten moet maken en als die kosten redelijkerwijs toegeschreven kunnen worden aan Oud Valkeveen, dan vinden wij het redelijk dat deze ondernemer ook betaalt in de vorm van een vermakelijkhedenretributie. De afweging is: betalen de bezoekers 45 cent extra of gaan we het via de ozb doorberekenen en betalen onze inwoners 8 euro extra? Nu we de cijfers hebben gezien, vinden wij nog steeds dat de heffing niet onredelijk of willekeurig is. Wel zijn wij bereid om te kijken naar alternatieven."

De retributie en de nieuwe partij BSOV maakt veel los in de raad. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
VVD: "Ik zie enorm veel bewegingen ontstaan als gevolg van de publiciteitscampagne van Oud Valkeveen. Ik zie ook de raarste draaiingen, zoals van het CDA, die moties indient die loodrecht staan op wat ze eerder beweerd hebben. Wij kunnen dat niet volgen. Ook niet dat D66 instemt met een begroting waarin de retributie is opgenomen, daarop terugkomt en dat er dan een gat in de begroting ontstaat. Als je iets wilt afschaffen, moet je zorgen voor dekking."
D66: "Er was geen duidelijk verhaal over de kosten en de goede onderbouwing hebben wij niet gezien. Nu de onderbouwing is gegeven, bevestigt dit alleen maar dat wij de retributie niet ondersteunen. De lijst met kosten is veel te algemeen."

VVD: "De BSOV schuift niet aan bij dit interview en dat is jammer. We hadden dan goed het verschil kunnen maken tegen hun one-issuepartij en de afwegingen waar wij als raadsleden voor staan. Wij kiezen ervoor om een heffing in te voeren die de ondernemer mag doorberekenen aan de bezoekers. Ik begrijp de link met de sluiting van het park niet. Ik wil mensen meegeven: denk twee keer na voor je enkel het belang van de ondernemer dient in plaats van de belangen van de hele gemeente."
D66: "Ik vind deze one-issuepartij ook een vreemde zet. Als ze in de raad komen en het punt komt op de agenda, dan is het niet integer om daar met hen over te praten."

Oud Valkeveen komt niet opdagen bij debat en blijkt onbereikbaar

Het hele interview is terug te kijken op gooitv.nl.