Twee historische vlaggen. 'Weesp en Muiden delen immers een lange geschiedenis.'
Twee historische vlaggen. 'Weesp en Muiden delen immers een lange geschiedenis.' Foto: Hans Burggraaff

Muiden heeft weer een eigen stadsvlag

MUIDEN Sinds dinsdag wappert bij het Muizenfort de historische Muider Stadsvlag. Het Comité tot behoud van de Weesper vlag nam het initiatief om de oorspronkelijke Muider stadsvlag nieuw te laten ontwerpen en vervaardigen.

Om 12.00 uur werd de Muider stadsvlag gehesen in de vlaggenmast bij het Muizenfort. Vertegenwoordigers van de Stadsraad van Muiden en burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren waren daarbij.

Al op 15 juli 1595 werden de vlaggen van Weesp en Muiden, na ernstige meningsverschillen tussen schippers van Muiden en van Weesp over tolheffing bij de zeesluis van Muiden, vastgesteld door de Staten van Holland en West Vriesland.

Weesp

De historische stadsvlag van Weesp is inmiddels geruime tijd in gebruik als vlag van de gemeente Weesp.

In 1997 schreef toenmalig burgemeester Hofkamp van Weesp een ontwerpwedstrijd uit. Hans Burgraaff en Frank van der Horst wonnen toen met hun ontwerp.
"Na de fusie van de gemeente Muiden met Naarden en Bussum tot Gooise Meren

'Bij een historische stad hoort een historische vlag'

is de oorspronkelijke historische stadsvlag van Muiden niet opnieuw in gebruik genomen", aldus Burggraaff. "Er wordt een vlag in Muiden gevoerd, samengesteld uit vlag en wapen van Muiden."

Geschiedenis

In de ogen van het Comité tot behoud van de vlag van Weesp reden om actie te ondernemen, want Weesp en Muiden delen immers een lange geschiedenis. "Bij een historische stad hoort een historische vlag."

Op verzoek van het Comité tot behoud van de vlag van Weesp heeft ontwerper Frank van der Horst een monogram ontworpen van de letters MD voor de herinvoering van de historische stadsvlag van Muiden. Deze vlag is in productie genomen en is binnenkort te koop.