Urban sporten voor alle kinderen

GOOISE MEREN Nog een paar dagen en dan is het zover: het evenement Move It in Sporthal de Lunet in Naarden. Hier zijn kinderen uit alle kernen van Gooise Meren welkom die kennis willen maken met zogenoemde urban sporten. Ze kunnen zich ook meteen opgeven als ze dat leuk vinden, want geld vormt geen belemmering.

Tessa van der Mark is buurtsportcoach bij de gemeente. Zij heeft het evenement opgezet om te zorgen dat ook de doelgroep 'jongeren zonder geld' kan bewegen. Ze doet dit in samenwerking met Maarten van der Velden van het Jeugdsportfonds Gooise Meren.

Tessa van der Mark: "Hier in het Gooi zie je dat kinderen veel sporten. Vier keer per week is echt geen uitzondering. Toch geldt dit niet voor iedereen. Het doel is om jongeren zonder dikke portemonnee aan het sporten te krijgen. Het is niet makkelijk om deze doelgroep te bereiken. Maar we hebben nu gelukkig alle gezinnen in de bijstand een brief kunnen sturen met een uitnodiging voor het evenement. Ook hopen we veel nieuwe Nederlanders te verwelkomen. "
"Alle kinderen tussen de 6 en 14 jaar oud zijn welkom om een paar mooie sporten uit te proberen. Denk aan skateboarden, ropeskipping, kickboksen en zwemmen. Het gaat dus niet om het reguliere voetbal, tennis of hockey. De hoop is dat het niet blijft bij eenmalig iets uitproberen, maar dat het sporten iets blijvends wordt."

"Dit landelijke fonds is ook in Gooise Meren actief. In 2017 konden hierdoor 216 kinderen in de gemeente sporten. Het waren 73 meiden en 143 jongens. Per kind is er 225 euro beschikbaar. Het fonds betaalt de contributie direct aan de sportclub en als er nog geld over is ook de bijbehorende kleding. Een aanvraag voor het fonds komt meestal tot ons via een tussenpersoon. Dat is bijvoorbeeld een leerkracht of intern begeleider van de school, een maatschappelijk werker of een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ik geef zelf een korte presentatie bij Move It om uit te leggen hoe het precies werkt, zodat zo veel mogelijk kinderen gebruik kunnen maken van het fonds. Het werkt heel eenvoudig."

Move It wordt gehouden op 1 mei van 10.00 tot 15.00 uur in Sporthal de Lunet.

Aanmelden kan via
www.buurtsportcoachgm.nl.