Het ontwerp van de Natuurhaven MuiderPort.
Het ontwerp van de Natuurhaven MuiderPort.

'Haven moet zo veel mogelijk wegvallen in de natuur'

Het plan voor buitenhaven MuiderPort is aangescherpt: minder ligplaatsen en beter passend in de natuur.

MUIDEN "Het nieuwe ontwerp van Natuurhaven MuiderPort is gemaakt op basis van de intentieovereenkomst die de raad van Muiden in 2015 heeft afgesloten met de ontwikkelaar", meldt wethouder Hendrik Boland. "Dit vernieuwde plan van ontwikkelcombinatie KNSF/Elburg Yachting gaat nu naar de provincie Noord-Holland met de vraag of zij kan instemmen met de verdere ontwikkeling van dit plan."

De natuurhaven komt te liggen in een kwetsbaar natuurgebied en daar is, volgens de gemeente Gooise Meren, goed rekening mee gehouden. Er zijn voorlopige natuuronderzoeken gedaan omdat het een Natura 2000-gebied is. "Dat wil zeggen dat we gekeken hebben of de haven niet ten nadele is voor bepaalde dier- en plantensoorten. We zijn tot de conclusie gekomen dat het niet het geval is, maar we kunnen altijd bekijken of we bijvoorbeeld voor vogels iets kunnen aanleggen naast de haven, in welke vorm dan ook. De naam Natuurhaven zegt het eigenlijk al en daarom is het van groot belang dat de haven zo veel mogelijk wegvalt in de natuur."

Ronde vorm

De natuurhaven is lang gerekt zodat het eindigt op dezelfde hoogte als de twee stenen dammen die er al liggen. Het aantal ligplaatsen is van 600 naar 360 teruggebracht om het zo min mogelijk impact te geven. Op het terrein komen geen grote loodsen voor onderhoud en winterstalling van de boten. De boten mogen 's winters ook niet op de kade staan. Wel komt er een onderkomen voor de havenmeester en een sanitairgebouw. Door de ronde vorm van de haven krijgt het een gezellig en kleinschalig uiterlijk. "De haven wordt op een ecologisch verantwoorde manier aangelegd waarbij voldoende oog is voor de identiteit van Muiden en het behoud van de landschapskwaliteiten."

Het strandje

Boland vertelt dat de gemeente nog niet weet waar het strandje komt. "Als het ontwikkelingsplan wordt goedgekeurd, gaan we zeker kijken naar het strandje. Blijft het liggen waar het nu ligt, in het hoekje bij het begin van de haven, of op een andere plek? Maar als het aan ons ligt, blijft het strandje voor de inwoners van Muiden bestaan."
Als de provincie positief reageert op de plannen, gaat ontwikkelcombinatie KNSF/Elburg Yachting de plannen verder uitwerken. "In een later stadium volgt dan een bestemmingsplanprocedure en een besluit van de gemeenteraad."

Op het terrein komen geen grote loodsen
voor winterstalling