Op Koningsdag werd al geld ingezameld voor het monument.
Op Koningsdag werd al geld ingezameld voor het monument.

Onthulling plaquette Halifaxmonument

MUIDEN Er moet nog het een en ander gebeuren voordat het Halifaxmonument er komt, maar de eerste stappen zijn inmiddels al door een aantal betrokkenen gezet. Er moet nog wel flink wat geld opgehaald worden. Een plaquette van het uiteindelijke monument, een propellerblad in een stenen sokkel, is er al wel en wordt vrijdag 4 mei onthuld.

door Yvette de Vries

Het monument is een nagedachtenis aan de Britse Halifax bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordpolder neerstortte. Op die bewuste dag, 1 mei 1943, kwam de bommenwerper, met zeven inzittenden, terecht op het land van de familie Nell. Zes bemanningsleden liggen begraven op de Algemene begraafplaats in het Muiderbos. Het zevende bemanningslid is nooit gevonden. Vlak bij de plek waar de bommenwerper neerstortte komt ook de plaquette te hangen; het wordt bevestigd aan het landhek van het betreffende weiland, nabij de Slothoeve.

Initiatiefnemer Guus Kroon vertelt dat er een werkgroep is gevormd met geïnteresseerden. Die willen allemaal dat het monument er komt. Ze hebben zich vooralsnog gestort op het realiseren van de gedenkplaat.

Ontwerp

Het ontwerp voor het Halifaxmonument werd op Koningsdag op de Vrijmarkt gepresenteerd. Voorbijgangers gingen op de foto met het propellerblad, samen met Guus Kroon. Speciaal voor deze gelegenheid zag hij er, in een leren pak gehuld, als een piloot uit die tijd uit; compleet met originele vliegbril.

Zes van de zeven bemannigsleden liggen begraven in Muiden

Geld nodig

De fotoactie op Koningsdag heeft wel wat geld opgeleverd, maar volgens Kroon is het nog lang niet voldoende om het monument daadwerkelijk te realiseren. Kroon: "Wie een steentje bij wil dragen kan geld overmaken op rekeningnummer NL31RABO0343103532 ten name van G. Kroon onder vermelding van 'Halifaxmonument'." Alle kleine beetjes zijn welkom, laat de enthousiaste initiatiefnemer weten. Ook moet de gemeente Gooise Meren nog toestemming geven. Als dat allemaal lukt kan het monument er volgens Kroon volgend jaar zijn. Er komt dan behalve het monument ook een gedenkplaat met uitleg van de gebeurtenis.

De onthulling van de plaquette is vrijdag om 16.00 uur. Iedereen is welkom, maar er wordt wel verzocht om op de fiets te komen.