Een van de kazematten bij de Vechtbrug.
Een van de kazematten bij de Vechtbrug. Foto: Huib ter Haar

Over bunkers en kazematten

MUIDEN Een boek over de meidagen van 1940 in Muiderberg en Muiden vol met foto's, kaarten en gesprekken met oudere inwoners. Huib ter Haar en Guus Kroon waagden zich aan dit huzarenstukje.

door Yvette de Vries

Zaterdag 12 mei worden de eerste exemplaren van de boekjes overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde en inwoners Theo Hensbergen en Klaas de Jonge. De twee auteurs van het boek doken ook in de archieven van het ministerie van Defensie om zo veel mogelijk feitelijkheden in het boek te verwerken.

Rode draad zijn de verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de betrokken militairen. Het bestrijkt de periode tussen de mobilisatie in augustus 1939 tot de eerste dagen van de oorlog in mei 1940. "Veel mensen fantaseren over waar alle bunkers en kazematten rondom Muiden en Muiderberg voor dienden. Maar je moet je flink verdiepen in het onderwerp om het te begrijpen. Met dit boek kan de fantasie aangevuld worden met feiten", licht Ter Haar de inhoud van het boek toe.

Het boekje, met 25 pagina's tekst en eenzelfde aantal pagina's met foto's en plattegronden, geeft een nauwkeurig beeld van hoe Muiden en Muiderberg versterkt werden om de Duitsers tegen te houden.

5