Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie.
Wijkverpleegkundige Ineke Jansen heeft ook een signalerende functie. Foto: Bob awick

'Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt'

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks minstens één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling. Hoe is dit in Gooise Meren?

GOOISE MEREN Ouderenmishandeling hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Het is juist iets dat zich vaak achter gesloten deuren afspeelt. Het gebeurt regelmatig dat de wijkverpleegkundige hiermee in aanraking komt. Ineke Jansen komt op haar rondes door het centrum van Bussum heel wat tegen.

"In de tijd dat ik meeloop in de thuiszorg, sinds mijn 17e, zie ik al ouderenmishandeling. Gelukkig is het nu beter bespreekbaar dan een tijd geleden. Het blijft een gevoelige kwestie en het komt vaker voor dan je denkt. Het wordt soms goed verborgen gehouden. Mensen beweren dat het wel gaat, terwijl dat niet zo is. Soms zie je blauwe plekken of iemand valt veel af. Dat kunnen signalen zijn van ouderenmishandeling. Eigenlijk is het herkennen nog het lastigste", vertelt Jansen. Ouderenmishandeling betekent niet altijd slaan. Het kan ook gaan over opsluiting, verwaarlozing, kleineren, financiële uitbuiting of het onthouden van zorg. Jansen vertelt dat het vaak hele lastige situaties betreft. Ze geeft een voorbeeld van 'ontspoorde mantelzorg'. "Ik ken een echtpaar waarvan de vrouw eigenlijk niet meer thuis kan wonen omdat ze dementerend is. Ze moet echt geholpen worden. Maar haar echtgenoot, die mantelzorger is, ziet dat heel anders en wil haar per se thuis houden. Hoewel hij goede bedoelingen heeft, krijgt zijn vrouw niet de zorg die ze nodig heeft." En wat dan? "Dan gaan we het gesprek aan. Ook met de eventuele kinderen en met Veilig Thuis, een instantie die ervoor zorgt dat mensen thuis veilig kunnen wonen. Wat ook gebeurt is dat ouderen niets willen zeggen over hun situatie. De wijkverpleegkundigen bespreken de situaties die ze meemaken ook onderling. Als ze genoeg aanleiding zien, schakelen ze de huisarts in. "Juist omdat de huisartsen zo druk zijn, kunnen wij dit soort zaken doorgeven. Het belangrijkste is dat we het vertrouwen krijgen van de ouderen. En dat is iets wat ook heel vaak gebeurt. Mensen zijn blij als ze mij zien en hun verhaal kwijt kunnen. Ik vind het daarom ook het leukste werk dat er is."

Meer informatie? Veilig Thuis is te bereiken via 0800-2000.