Keverdijk heeft ondergrondse hoogspanningskabels.
Keverdijk heeft ondergrondse hoogspanningskabels. Foto: Bob Awick

Gemeentebestuur deelt zorgen met bewoners over hoogspanningskabels

GOOISE MEREN De zorgen over de gevaren van ondergrondse hoogspanningskabels worden gedeeld door het gemeentebestuur. De gemeente houdt morgen (donderdag) vanaf half acht een bewonersavond waarop bezorgde bewoners terechtkunnen voor vragen en antwoorden over de risico's.

Er leven al langer zorgen over de ondergrondse hoogspanningskabels. De zaak werd aangezwengeld door RTL Nieuws dat onderzoek deed. De conclusie was dat er op meerdere plaatsen ondergrondse hoogspanningskabels zo dicht bij woningen liggen dat ze gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Gooise Meren bleek een van de genoemde gemeenten te zijn.

Ver boven de norm

Vooral Naarden heeft enkele ondergrondse hoogspanningskabels dwars door een woonwijk, de wijk Tuindorp/Keverdijk. Een kort rondje door de buurt met meetapparatuur leert dat de straling van de ondergrondse hoogspanningskabels ver boven de norm ligt. En de Keverdijk is, voor zover bekend, niet de enige buurt waar ondergronds van zulke kabels liggen. Er lopen ook kabels door Bussum.
Veel bewoners hopen dat de gemeente wat gaat doen en maatregelen neemt om hun veiligheid te waarborgen. Dat de hoogspanningskabels gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid heeft te maken met het magnetische veld dat rond deze kabels ligt. Er wordt onder meer een relatie gelegd met leukemie bij kinderen. Ook zijn er wetenschappers die betogen dat er een verband is tussen de magnetische velden en het optreden van de ziekte van Alzheimer. De schadelijke werking van fijnstof zou ook versterkt kunnen worden, volgens sommigen.