Minister Grapperhaus (2e van rechts) toonde grote interesse.
Minister Grapperhaus (2e van rechts) toonde grote interesse. Foto: Igor Rooselaar

Minister Grapperhaus bezoekt synagoge

BUSSUM Minister Grapperhaus heeft donderdag de Joodse Gemeente in Bussum bezocht. Ruim 50 mensen waren daarbij aanwezig. Het twee uur durende bezoek omvatte een middaggebed, een aantal toespraken er werd gezongen, er was een presentatie van Derk Slot en tot slot waren er joodse hapjes en gerechten.

Igor Rooselaar van de Joodse Gemeente vertelt dat het een zeer geslaagd en leuke avond was die heel ongedwongen verliep. Dat was ook de opzet van beide partijen. "We waren zeer blij met het bezoek en hoe het verlopen is en ik denk dat dat gevoel absoluut wederzijds is. We hebben het licht gehouden. We hebben het met opzet niet willen hebben over het toenemend antisemitisme en de angst. Natuurlijk hebben we geen oogkleppen op en zien dat de samenleving verhardt." Het ging vooral hoe ze het als Joodse Gemeente doen.

Het bezoek aan de Joodse Gemeente door Minister Grapperhaus had overigens een informeel karakter. Rooselaar: "Bij zijn aantreden had de minister aangegeven dat hij verschillende kerkgenootschappen wilde bezoeken." Behalve dat hij Justitie en Veiligheid in zijn portefeuille heeft, is Grapperhaus ook minister van Eredienst en daar vallen ook religieuze zaken onder. Rooselaar: "Dat vertelde hij tijdens zijn speech en dat hij dat deel van zijn takenpakket ook serieus neemt. We merkten dat hij het prettig vond dat het luchtig bleef en niet heel politiek was. Hij vertelde ook dat hij fan was van joodse humor en hij wist zelf ook een joodse grap te vertellen." Rooselaar was zelf ook erg blij met de toespraak van Derk Slot, commissaris van politie Midden Nederland en initiatiefnemer van Strategisch Bondgenoten. Een samenwerkingsverband tussen politie, gemeentes en verschillende kerkelijke instellingen.
Rooselaar: "We hebben een aantal jaar geleden onze strategie aangepast en figuurlijk alle luiken opengegooid. Het is belangrijk dat we ons openstellen naar de buitenwereld. "We realiseerden ons dat veel mensen niet eens weten dat er in Bussum een sjoel is. Inmiddels geniet de synagoge meer bekendheid en krijgt deze ook jaarlijks 30 schoolklassen op bezoek.