Ingrid Heinrich met kinderen uit kibboets Aftek.
Ingrid Heinrich met kinderen uit kibboets Aftek.

Lilibet is na 60 jaar nog steeds populair is in Israël

BUSSUM De Bussumse Ingrid Heinrich was onlangs eregast op het International Children's Filmfestival in het Israëlische Tel Aviv. Zij speelt de hoofdrol in de documentaire 'Lilibet The Circus Child' van Dvorit Shargal, die daar werd vertoond. "Ik werd behandeld als een filmster", zegt ze.

door Antoon F. Bruggeling

Ter gelegenheid van de vertoning van 'Lilibet' werd in Israël het gelijknamige boek van Astrid Lindgren en fotografe Anna Riwkin-Brick opnieuw uitgebracht. Gelukkig met dezelfde foto's als uit het oorspronkelijke boek van 1960, met Ingrid als Lilibet. De foto's zijn eind jaren '50 gemaakt in het Zweedse circus Scott, waar Ingrid Heinrich als kind opgroeide. Haar ouders werkten hier.
Filmmaakster Dvorit Shargal wilde weten hoe het Lilibet vergaan was in haar leven. Na drie jaar zoeken vond ze haar in Bussum. "Drie dagen is er gefilmd in 't Gooi. De documentaire is prachtig geworden en het verbaasde me dat Lilibeth na 60 jaar nog zó populair is in Israël. Tijdens de vertoning van de film zaten vier generaties in de bioscoop in Tel Aviv. Rijen oma's, moeders en kinderen lieten hun boeken door mij signeren", aldus Heinrich.
Als een heuse filmster werd Ingrid ook in kibboets Aftek onthaald. "Op een spandoek hadden kinderen 'Aftek welcome you Lilibet' geschreven. Zij mochten mij vragen stellen. Voor mij was de sabbat-ceremonie, waar kinderen mij toezongen, eveneens hartverwarmend. Het was een eer om hier grootheden uit de film- en kunstwereld, Gila Almagoor en Ilana Goor, te ontmoetten. Zij zetten zich in voor betere leefomstandigheden van Israëlische én Palestijnse vrouwen. Bijzonder". Televisie en bladen in Israël hebben uitgebreid aandacht besteed aan de film van Dvorit en het bezoek van Lilibet/Ingrid Heinrich. "Het was een ervaring waar ik met plezier aan terugdenk. Wie maakt dit nou mee?"