Jacqueline Pot en Louis Dirks zien hun werk als zeer zinvol.
Jacqueline Pot en Louis Dirks zien hun werk als zeer zinvol. Foto: Yvette de Vries

Buurtbemiddeling Gooise Meren: in ruim een jaar zijn 80 zaken afgerond

Sind een jaar hebben we buurtbemiddeling. Een gratis service van Versa Welzijn, mogelijk gemaakt door gemeente en woningcorporaties.

GOOISE MEREN Ruim een jaar geleden startte Versa Welzijn met buurtbemiddeling in de gemeente. Ze hebben inmiddels 50 cases behandeld en afgerond. In zo'n 45% daarvan is de bemiddeling succesvol geweest of hebben de buren het samen, zonder bemiddeling, opgelost.

Dat komt aardig overeen met de cijfers uit de omliggende gemeentes, waar buurtbemiddeling al langer actief is, vertelt Jacqueline Pot, coördinator buurtbemiddeling voor zowel Weesp als Gooise Meren. In iets meer dan de helft van de gevallen gaat het om bewoners van sociale huurwoningen. Niet heel raar volgens Pot. "Daar zijn de muren vaak dunner en wonen mensen dichter op elkaar." Dat buurtbemiddeling vaker dan vroeger steeds meer weg heeft van sociaal werk is ook geen verrassing voor ze. "Een paar jaar geleden betroffen de klachten veelal geluidsoverlast, overhangend groen, overlast van huisdieren, geluidsoverlast van kinderen, harde muziek, stampen, maar ook simpele zaken zoals een tikkende verwarming. Nu worden ze steeds vaker geconfronteerd met overlastveroorzakers met een psychische aandoening "Die groep mensen werd voorheen opgevangen, nu moeten ze langer thuis blijven wonen." Vaak gaat het ook om communicatieproblemen. "Je ziet veelal een verstoorde relatie en vaak heeft degene die een klacht meldt ook een rol in het geheel. Iets kleins als een overhangende tak is vaak een aanleiding, maar als je dan doorvraagt komen er meer zaken boven water." Wanneer buurtbemiddeling dan om de hoek komt kijken en bemiddelt, wordt de communicatie vaak hersteld en lossen de kemphanen het onderling op. Overigens zijn niet alle problemen met praten op te lossen. Soms is er meer nodig, is hulp van een andere partij nodig zoals de GGZ of in sommige gevallen de politie of de woningcorporatie. Dat is dan ook het moment waarop buurtbemiddeling eruit stapt. "We kiezen geen partij en geven ook geen oordeel over de situatie", licht Louis Dirks de rol van de buurtbemiddelaar nog eens toe. Dirks is zelf al vijf jaar buurtbemiddelaar. Hij volgde een basistraining buurtbemiddeling en is, net als de andere buurtbemiddelaars, vrijwilliger.

Buurtmiddeling is laagdrempelig

Het werkt eigenlijk vrij eenvoudig, buurtbemiddeling. Degene die een klacht heeft neemt contact op en dan gaan ze met die partij om tafel, horen het verhaal aan en bellen vervolgens meteen aan bij de buren. Ze maken bewust geen afspraak en ook de klager gaat niet mee. "Je komt makkelijker binnen als je voor de deur staat in plaats van eerst een afspraak probeert te maken." Of het tot een bemiddelingsgesprek komt, hangt af van de reactie van de partij waarover geklaagd wordt. Dirks: "Soms kost het wat moeite om binnen te komen of komen we helemaal niet binnen en zijn mensen niet bereid tot een gesprek." Natuurlijk proberen ze het wel met wat overredingskracht, maar enige vorm van dwang is er niet bij. "We zetten geen voet tussen de deur", grapt hij. Dan weer serieus: "We merken zo vaak dat mensen geen begrip meer voor elkaar hebben. In het eerste gesprek zijn ze dan heel boos en is een vruchtbaar gesprek ook niet mogelijk. Sommige gesprekken zijn ook best heftig, maar het loopt eigenlijk nooit uit de hand. Mocht de situatie wel dreigend worden dan hebben de buurtbemiddelaars maar een opdracht: weglopen. Gelukkig zien ze ook regelmatig dat er niet eens een bemiddelingsgesprek nodig is. Dan pakken de partijen het zelf al goed op en is het probleem snel de wereld uit. Dirks: "Buurtbemiddeling is laagdrempelig, de politie inschakelen is toch vaak een grote stap." Zelf probeert hij altijd een beetje humor te gebruiken, zonder overigens de zaak niet serieus te nemen. Dirks: "Humor en empathie heb je echt nodig als buurtbemiddelaar."

www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling