Voldoende belangstelling voor de jongste groepen. Oudere kinderen zijn wat lastiger aan te trekken.
Voldoende belangstelling voor de jongste groepen. Oudere kinderen zijn wat lastiger aan te trekken. Foto: Scouting Muiden

'Veel mensen hebben verkeerd beeld van scouting; het is hartstikke hip'

De scouting zit in de Westbatterij; een van de mooiste plekken van Muiden, aan de monding van de Vecht. Perfect voor een waterscouting.

MUIDEN "Scouting is hartstikke hip. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van scouting." Bart Verweij, die al sinds zijn zesde lid is van de scouting Pampus Groep Muiden, zou graag het beeld dat mensen van scouting hebben willen veranderen.

"Kijk, je hebt allerlei soorten scouting, landscouting bijvoorbeeld, maar ook waterscouting zoals bij ons." Landscouting is voornamelijk padvinderij, maar bij waterscouting vinden bijna alle activiteiten op of rond het water plaats. Alhoewel daar ook wel een keer per jaar een dropping op het programma staat. "Scouting is meer dan een vuurtje maken en door het bos lopen", vertelt Bart. In de zomer is de link met water overduidelijk. "Ze gaan kanoën, zeilen en hebben een gevelaak tot hun beschikking. Een zeilschip van maar liefst 18 meter. Ze doen ook regelmatig mee aan wedstrijden, waaronder de pieperrace in Volendam. Een zeilwedstrijd speciaal voor platbodems." In de winter worden de mouwen weer op geheel andere wijze opgestroopt. Dan besteden ze veel tijd aan het onderhoud van alle boten die elk jaar uit het water worden gehaald. Bart: "Zo leren ze ook klussen en schilderen." Behalve klussen, schilderen en varen gaan ze ook vaak op kamp. "Afhankelijk van de leeftijdsgroep trekken ze er vier of vijf keer per jaar op uit. De oudere kinderen gaan regelmatig een paar nachten weg, de jongsten weer wat minder vaak."
De aanwas bij de Dolfijnen is groot. Anders is het bij de oudere groepen. Vooral als er een wisseling van basisschool naar middelbare school plaatsvindt, zien ze veel kinderen vertrekken. Of wanneer ze op de leeftijd komen voor een bijbaantje op de zaterdag. Een positieve ontwikkeling is dat er steeds meer meisjes lid zijn. Ze hebben daar in Muiden ook acties voor ondernomen. Een, en waarschijnlijk de belangrijkste, is dat er meer vrouwen bij de leiding zitten. Daar hebben ze de afgelopen jaren flink op ingezet en met resultaat. De groepen bij scouting zijn overigens gemengd. Wat er zo leuk is aan scouting? Daar hoeft Bart niet lang over na te denken. "Het mooie aan scouting is dat het voor iedereen is, je hoeft niet goed te zijn, iedereen kan meedoen. En ik vind het gewoon leuk om op het water te zijn." Wat wellicht ook meehelpt aan het hippere imago van scouting is het uniform. Vroeger waren dat echt 'pakjes'. Tegenwoordig is het meer een outfit. "Dat blijft, want het geeft eenheid." Dat de scouting op zoek moet naar een andere plek is al langer bekend. Veel kunnen ze er nog niet over zeggen, maar ze kijken samen met de gemeente naar een andere, geschikte locatie. De verhuizing is wel met pijn in het hart want de huidige locatie, de Westbatterij, is heel uniek.

De scouting heeft drie verschillende groepen. De Dolfijnen voor kinderen tussen 7 en 11 jaar, de Zeeverkenners voor stoere jongens en meiden tussen de 11 en 16 jaar en de Wilde Vaart, waar de gemiddelde leeftijd tussen de 17 en 23 jaar ligt. Tot slot is er nog de groep Loodsen. Meer informatie op www.pampusgroep.nl.