'Laadpalenoorlog' op Hackelaar: wie mag er palen plaatsen?

Adrie van der Wel

MUIDEN Hoe moeten beschikbare locaties voor laadpalen voor elektrische auto's worden verdeeld? De regels daarvoor zijn onduidelijk. Aanleiding voor dit juridische onderzoek is het hoger beroep van Fastned, de snelgroeiende exploitant van elektrische laadstations.

Volgens Fastned maakt de minister zich schuldig aan bevoordeling van de gevestigde tankstations. Die hadden eerst geen interesse in een laadstation, maar enkele bedrijven zoals Fastned zagen er wel brood in. Na dit pionierswerk hebben de tankstations nu toch belangstelling voor laadpalen als aanvulling op hun verkoop van brandstoffen. En dat is tegen het zere been van Fastned. De verleende vergunning voor het Shell-tankstation op verzorgingsplaats De Hackelaar bij Muiden maakte Fastned woest. Niet alleen is er nu een nieuwe concurrent bij, maar ook een concurrent die wordt bevoordeeld door de minister. Terwijl laadpaalexploitanten moeten loten voor een plek, krijgen bestaande tankstations makkelijker een vergunning als aanvulling op hun aanbod van brandstoffen. Volgens de advocaat van Fastned is dat concurreren op een ongelijk speelveld. Hij maakte daarom bij de Raad bezwaar tegen de verleende vergunning voor het Shell-tankstation.
De rechtbank wees eerder het bezwaar af. Volgens de rechtbank laten de regels toe dat ook bestaande tankstations als aanvulling laadpalen plaatsen. Fastned is het daar niet mee eens. De advocaat van Fastned stelt dat de minister onterecht de regels is gaan veranderen toen de tankstations toch belangstelling kregen voor laadpalen. Opmerkelijk is dat de minister niet toelaat dat twee exploitanten van alleen laadpalen op dezelfde locatie actief zijn, maar één exploitant van laadpalen en een tankstation met eigen laadpalen op dezelfde plek is wel mogelijk, hoewel ook in dat geval sprake is van twee exploitanten van laadpalen. Inmiddels is dat ook het geval op De Hackelaar. De minister heeft nu besloten om Fastned ook een vergunning te geven voor laadpalen op deze verzorgingsplaats. Definitief is die vergunning nog niet. De rechtbank moet er nog naar kijken na bezwaren van het Shell-tankstation, dat dus terugslaat. De uitspraak volgt binnen enkele maanden.