Lisa Schonewille in de moestuin achter de Koepelkerk.
Lisa Schonewille in de moestuin achter de Koepelkerk. Foto: Bob Awick

'Mijn droom is om rondom de Koepelkerk een dorpstuin te creëren'

Lisa Schonewille is geen onbekende in Bussum. In 2016 werd ze 'Bussummer van het Jaar' en begon ze met projecten als de Olmentuin, Taste Before You Waste en de Buurtcamping.

BUSSUM In 2016 richtte Lisa Schonewille (47) Stichting In de Olmen op met als hoofddoel het opzetten en onderhouden van een gemeenschapstuin op het terrein van het activiteitencentrum Jan Ligthart.

Lisa kende de tuin omdat ze toen werkzaam was bij het activiteitencentrum dat naast de Koepelkerk ligt. "De tuin werd toen gedeeld met peuterspeelzaal het Koepeltje. Er was een zandbak, verschillende speelpleintjes en moestuinvakken. De leidsters onderhielden de tuin en vanuit Sherpa was er een medewerker die met de cliënten van het AC Jan Ligthart de moestuinvakken deed floreren. Het was een heerlijke tuin. De peuterspeelzaal kreeg een andere locatie en de energieke begeleidster ging met pensioen met als gevolg dat de tuin er al snel verwaarloosd bij kwam te liggen." Ze had in die tijd net haar baan bij het AC Jan Ligthart opgezegd. "Ik heb met veel plezier een aantal jaren activiteiten begeleid in het centrum. Door een reorganisatie leek het mij een goed moment om mezelf in het diepe te gooien en zelfstandig ondernemer te worden. Naast mijn werk in de gehandicaptenzorg had ik mezelf ontwikkeld tot webdesigner. Ik kreeg steeds meer opdrachten en de combinatie werd steeds moeilijker. Ik moest een keus maken en dat werd het ondernemerschap. Dit nam niet weg dat mijn hart bij het AC Jan Ligthart bleef."

Vrij snel kwam Lisa in contact met een groep ondernemers die op zoek was naar een leegstaand pand waar ze een ontmoeting- en inspiratieplek konden creëren. "Voor deze plek had de groep het Vonk-gebouw op het oog, maar al snel bleek dat dit niet haalbaar was. Tijdens een presentatie aan de gemeente in het AC Jan Ligthart bedacht ik met opeens: waarom niet hier? Vrij snel daarna ben ik in gesprek gegaan met de teammanager van het activiteitencentrum. Hij vond het een goed idee om in ruil voor het gebruik van de ruimtes de inmiddels verwaarloosde tuin te onderhouden en zo is de moestuin ontstaan. Met een aantal enthousiastelingen gingen we meteen aan de slag. In de moestuinvakken zaaiden we allerlei groenten en pootten we aardappels. Ook werden er plannen gemaakt voor de herinrichting van het terrein, maar dat bleek niet zo eenvoudig te zijn om samen op één lijn te komen. Uiteindelijk maakte Peter van Koten van Sherpa een ontwerp voor de tuin waarbij zoveel mogelijk stoeptegels verwijderd werden zodat er ruimte kwam voor grote moestuinvakken. En toen is de stichting In de Olmen ontstaan."

"Inmiddels is de Olmentuin, dankzij de inzet van Vincent van Amstel, Mara Baudema, Carla Appel, Phatthanan en Michael Ehrenfeld, Marijn Grauwelman, Richard Heerschop, Inge van Kaam, Willem Lambrechtsen, Shanto Peace en Jasper Stut, een oase van groen geworden verborgen op het privéterrein van het activiteitencentrum. Je kunt in de tuin komen via de parkeerplaats van het Business Center aan de Olmenlaan of via de parkeerplaats rechtsachter de Koepelkerk. Er zijn nog plannen om het parkeergedeelte opnieuw te bestraten." Lisa denkt dat dit een prima gelegenheid is om vergroening in mee te nemen. "Sherpa staat ervoor open dat het buitenterrein wordt geopend voor publiek in de tijden dat zij er geen gebruik van maken. Hoe fantastisch zou het zijn als je 's avonds een ommetje kunt maken rond de Koepelkerk, even vertoeven in de heerlijke tuin en misschien een handje kan helpen. De tuin is ook een geschikte locatie voor exposities en informatie over de historie van Bussum."

Op dinsdag werkt een vaste groep vrijwilligers vanaf 16.00 uur in de tuin, aansluitend wordt er dan samen gegeten. Iedereen die interesse heeft, kan zich aansluiten. "Sommige mensen hebben een eigen stukje tuin van 3 bij 3 meter om groenten te verbouwen, maar het blijft wel een gemeenschappelijke moestuin. De producten worden samen geoogst en zoveel mogelijk voor gezamenlijke maaltijden gebruikt." De tuin is ook op zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
Lisa is op zoek naar ondernemende mensen die met haar de droom van een dagelijks geopende dorpstuin willen verwezenlijken. Heb je vragen aan Lisa, suggesties of ideeën dan kun je mailen naar lisa@indeolmen.nl.