De drie initiatiefnemers van de petitie: Thijn Westermann, Jos Glansbeek en Marianne den Hartog.
De drie initiatiefnemers van de petitie: Thijn Westermann, Jos Glansbeek en Marianne den Hartog. Foto: Yvette de Vries

Strandhuizen zorgen voor veel commotie in Muiderberg

Een petitie en commotie over de bouw van strandhuizen, voordat het plan is ingediend. Volgens de ondernemer die de ideeën heeft is het voorbarig.

MUIDERBERG Er zijn, nog geen week na de start van de petitie, al bijna 1.500 proteststemmen tegen de mogelijke plannen voor 24 strandhuizen. Die zouden moeten komen ter hoogte van de 9 Morgen en tussen de Flevolaan en de Kerk aan Zee.

De drie initiatiefnemers, Thijn Westermann, Marianne den Hartog en Jos Glansbeek, zijn de petitie bewust nu al gestart, nog voordat er ook maar een plan bij de gemeente Gooise Meren is ingediend. Hiermee willen ze voorkomen dat er überhaupt een plan ingediend wordt voor bebouwing van de kustlijn van Muiderberg. "We wonen in een prachtig dorp, er komt bebouwing aan en die willen we niet", stelt Thijn vast. "We willen het dorp zo houden."

De grond waar het om gaat, ligt tussen het water van het IJmeer (Natura 2000) en het bovengelegen bos dat onder de ecologische hoofdstructuur valt. Volgens Thijn op zichzelf al reden genoeg om daar geen bebouwing te willen. "Muiderberg is nu een oase," stelt ze, "met weidsheid, leegte en natuur. We willen dat graag zo houden. We liggen al ingeklemd tussen twee grote snelwegen en het oprukkende IJburg, Amsterdam en Almere." Thijn haalt de Economische Visie Gooise Meren van april 2017 erbij om aan te tonen dat ze echt niet gek zijn. "We zijn geen achterdochtige paniekzaaiers." De ondernemer uit Muiderberg die met de ideeën rondloopt, laat in een reactie weten niet met zijn naam in de krant te willen. Hij stelt nadrukkelijk dat het ideeën zijn en dat het pas een plan is als er op die plek iets wordt toegestaan. "Ik heb een idee, maar ik ga dat pas als plan indienen als er draagvlak is en er een kustvisie ligt waarbij dat ook mag. Ik ben geen partij, het is echt prematuur. De gemeente is bezig met een kustvisie en er zullen vast meer ondernemers met ideeën of plannen zijn." Juist die kustvisie, in combinatie met de vermeende plannen voor de strandhuizen, vraagt om waakzaamheid, volgens Thijn. "We willen niet achterdochtig of paniekzaaiend doen. Met strandhuizen van 12,5 bij 5 meter en een veranda blijft er nog maar 2,5 meter strand over. Het strand wordt op die plek zo'n beetje gehalveerd", aldus Thijn. Marianne: "Het strand, daar geniet nu iedereen van, ook wandelaars, surfers en kiters; straks kan dat niet meer."

De plannen, die volgens de betreffende ondernemer slechts ideeën zijn, zijn volgens Marianne uitgelekt via notulen van de Dorpsraad. De gemeente zou de Dorpsraad hebben gevraagd om de stemming in Muiderberg te peilen over het neerzetten van 24 strandhuisjes. De voorzitter van de Dorpsraad laat in een reactie weten dat ze een neutrale positie willen innemen. "We zijn door meerdere partijen, ook door de initiatiefnemers van de plannen, gevraagd om als intermediair te fungeren, maar willen voorlopig een neutraal standpunt innemen." De voorzitter volgt de petitie op de voet. Als mocht blijken dat de inwoners van Muiderberg grotendeels tegen zijn, zal de Dorpsraad dat ook zeker in een advies richting de initiatiefnemers en de gemeente meenemen.

'We zijn echt geen achterdochtige paniekzaaiers'