Eerste BuurtAED voor Muiden

MUIDEN Met behulp van flink wat donaties komt er een BuurtAED voor de Herengracht in Muiden bij de afvaartplek Pampus. Het is de eerste voor Muiden. De inzamelingsactie voor een dergelijke AED op de Weesperstraat loopt nog. Wanneer de BuurtAED exact komt, is nog niet bekend.

Een bewoonster van de Herengracht, Carmen Werneke, nam het initiatief voor de inzamelingsactie van de BuurtAED en binnen enkele dagen was het benodigde bedrag, dankzij donaties van Pampus Events, Zeilvloot Muiden en een flink aantal bewoners, bij elkaar gelegd. Leon Oosterbroek, lid van de Zeilvloot Muiden, vertelt dat het probleem in Muiden is dat er geen AED's zijn die 24 uur, 7 dagen in de week beschikbaar zijn. Er is er een bij de Groote Zeesluis en een bij de dokterspost, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Deze BuurtAED is dat wel. Wanneer de BuurtAED geplaatst wordt, is nog niet bekend.

De BuurtAED is een gezamenlijke actie van de Hartstichting en Philips om in zo veel mogelijk woonwijken AED's te krijgen. Dat aantal is nu nog laag, terwijl juist in woonwijken de meeste hartstilstanden plaatsvinden. In totaal zijn er in het land 1.246 acties gestart, waarvan er al 241 zijn gelukt. De teller van het aantal donateurs staat op 14.744.

Een actie starten

Wie zelf een actie wil starten voor een BuurtAED kan dat doen via www.buurtaed.nl.


Kosten duizendknoop lopen op

GOOISE MEREN Het gevecht tegen de woekerplant de Japanse duizendknoop zorgt niet alleen voor veel meer werk voor de gemeente, maar het kost bovenal ook steeds meer geld. Dat heeft de gemeente berekend.

De woekerplant verspreidt zich steeds verder en zorgt ervoor dat andere planten verdrukt worden. De bestrijding van de Japanse duizendknoop is erg lastig en kostbaar. Zoals het er nu voor staat kost het bestrijden van de plant 32.000 euro. De gemeente verwacht dat dat bedrag de komende jaren structureel besteed zal moeten worden aan de bestrijding van de plant. Het bedrag kan zelfs nog oplopen.