Annemarie van Lieshout en Ben Boogaard hebben besloten om het feest af te zeggen.
Annemarie van Lieshout en Ben Boogaard hebben besloten om het feest af te zeggen. Foto: Bob Awick

'Dickensfeest gaat dit jaar niet door;
we vinden het onverantwoord'

Het Dickensfestival in Muiden gaat ten onder aan haar eigen succes. De stad kan volgens de rekenmodellen geen grote feesten organiseren.

MUIDEN Het Dickensfeest was vorig jaar zo'n enorm succes dat de stad overspoeld werd door mensen uit het hele land. Ook nu hebben zeker 20.000 mensen aangegeven graag weer te komen. "Heel erg jammer dat het niet door kan gaan", zeggen stadspromotor Annemarie van Lieshout en voorzitter Ben Boogaard van het Comité Stichting Openbare Feesten Muiden. "Maar de organisatie ziet geen andere mogelijkheid."

Waarom hebben jullie nu pas besloten het feest niet door te laten gaan?
"We hebben op 18 oktober nog een gezellige avond met vrijwilligers gehad. Toen zaten we al op een kantelpunt: gaan we wel of niet door? We hebben ook daar weer het voornaamste knelpunt besproken: waar moeten de auto's heen? Moeten we het feest kleiner maken zodat het te behappen is of hoe gaan we een mega-evenement aanpakken met nog maar 7 weken en 20.000 mensen te gaan. Er kwam geen oplossing voor de problemen, dus toen de vergunningsdeadline in zicht kwam moesten we de knoop doorhakken."

Het parkeerprobleem was direct na het feest toch al duidelijk?
Van Lieshout: "Dat klopt. Daarom hebben we ook een evaluatie gehouden. Vanuit de gemeente is er direct een ploeg geweest die op zoek is gegaan naar een haalbare oplossing. Er is door Arcadis gekeken naar een verkeersplan voor alle evenementen. Het blijkt dat Muiden alleen kleine en middelgrote evenementen aankan. Vanaf 10.000 bezoekers spreek je over groot. Berekend is dat 75 procent van de bezoekers met de auto komt. Dat betekent dat er een tekort van 1800 parkeerplaatsen zal zijn."

Er zijn toch genoeg weilanden, de Brediusgronden, het terrein van de Maxis en de Krijgsman als plekken om te parkeren? Waar een wil is, is een weg?
Boogaard: "We hebben ongeveer 700 plekken gevonden. Parkeren op de Krijgsman kan in die periode niet, ook bij de Brediusdriehoek lukt het niet omdat daar zand wordt gestort. De enige optie is om rijplaten neer te leggen op weilanden, maar dat is hartstikke duur: omgerekend 40 euro per auto. Dat budget is er niet. En je kunt pas een week van tevoren weten hoe nat of droog het weiland is en of je dus kunt parkeren. Daarbij komt dat de wijken Klapwijk en Mariahoeve nu parkeren voor vergunninghouders is geworden."

En iets verder weg parkeren?
Van Lieshout: "Een pendelbus vanaf station Weesp bleek geen optie. Je trekt dan heel veel auto's naar die opstapplaats en dat kunnen ze in Weesp weer niet aan. Dat zag je vorig jaar ook bij het P+R-terrein. Iedereen wilde daar parkeren en de bus pakken. Er stond al een enorme rij voordat de eerste bus zou vertrekken. We hebben ook nog gekeken naar parkeren in Almere, maar dan ben je ook weer extra geld kwijt aan verkeersregelaars, aan verkeersborden die al op de snelweg moeten aangeven dat Muiden vol zit, noem het maar op. Kortom, wij zagen geen mogelijkheden binnen ons budget."

Het ligt dus aan het geld?
Boogaard: "Het was wel een idee om entreegeld te vragen, maar we hebben acht toegangswegen tot Muiden. Dan gaat het hard met de vrijwilligers. We hebben een ploeg van 15 mensen."

Volgens berekeningen zal er een tekort van 1800 parkeerplaatsen zijn

Wat gaf de doorslag?
Boogaard: "De veiligheid is vorig jaar echt in het geding geweest. Er werden zelfs auto's voor de deur van de brandweerkazerne geparkeerd. Je struikelde over de foutgeparkeerde wagens, mensen moesten lang wachten op de pendelbus en rondom de Vesting slibden de straten dicht. Hoewel er niks is gebeurd, kan ik als vrijwilliger niet die verantwoording op mij nemen."

Van Lieshout: "Daarbij komt dat je de impact van social media niet kan overzien. Muiden moet geen project X worden. We hadden nu al heel veel geïnteresseerden en daarvan weten we al dat die niet op de fiets komen. Die auto's gaan problemen geven."

Balen dus..
"Heel erg balen. En niet iedereen heeft er begrip voor. Het was ook een geweldig evenement met een enorme boost voor de lokale middenstand. Veel Muiders hadden ook al kleding gekocht of zelf gemaakt. De marktlui hebben we afgemeld, net zoals het koor dat we al geboekt hadden. Het is heel zuur, want we hebben er een hoop energie ingestoken. Toch geven we niet op, wellicht dat er volgend jaar nieuwe mogelijkheden zijn."